9 Aralık 1897: Fransa’nın ilk feminist gazetesi La Fronde

Feminist aktivist, süfrajet, aktris ve gazeteci Marguerite Durand, Le Figaro gazetesine 1896 yılında Feminist Enternasyonal Kongre hakkında yazmaya başlamasının ardından günlük bir feminist gazete fikri üzerine düşünmeye başladı. Böylece, La Fronde (sapan, mancınık) Paris’te 9 Aralık 1897’de ilk baskısını yaptı. La Fronde, ilk Fransız feminist gazete oldu.

O dönem, gazetecilik erkekler tarafından yapılıyor değildi sadece, gazetecilik faaliyetini ilgilendiren gündemler de erkeklere ait olarak görülüyordu. La Fronde’a hızla camia tarafından “eteklilerin zamanı” takma adı yakıştırıldı. Durand, bu takma adı “hedefimiz de ciddiye alınmaktı” diye karşıladı. Erkeklerin de gazeteyi okumalarını istediğini açıklamıştı çünkü yasa yapıcılar erkeklerdi.

La Fronde, gazetecilik alanında sayısı az olan kadınları biraraya getirdi, profesyonel anlamda işlerini yapabilmeleri için önemli ve dönemin nadir deneyim alanlarından biri oldu; gazetenin her işi (üretilen haberler, yazılar, redaksiyon, dizgi, yönetim) tamamen kadınlar tarafından yapılıyordu. Ayrıca gazete, kadınların birlikte vakit geçirmesi için alan da sağlıyordu, gazete mekanında spor, sanat ve sosyalleşme etkinlikleri düzenleniyordu.

Gazetenin ismi, 1648-53 yılları arasında monarşiye karşı Fronde olarak adlandırılan halk direnişinden geliyordu. “Frondeur” geleneği, sesleri bastırılmış grupların sesini görünür kılmayı hedefleyen bir gelenek olarak anılıyordu.

Feminizmin birçok konusunun ele alındığı gazetede, ev içi konular dışında birçok siyasi ve sosyal gündem kadınların tartışmasına açıldı. Sosyal reform, militarizm, milliyetçilik, cumhuriyetçilik kadar kanunda reform gibi somut güncel talepler hakkında da yazıldı. Kadınların da hukukçu, psikiyatrist olabileceği ve istedikleri mesleği yapabilecekleri savunuldu. 1900’ler başında süfrejetler gündeme alındı. Spor, eğitim, politika gibi erkeklerin gündemi olarak addedilmiş alanlar sorunsallaştırıldı. Edebiyat ve medyadaki kadın temsilleri eleştirildi. Parlamentoda kadınların varolması mücadelesi verildi. Çalışan kadınların sendikal mücadeleleri ve örgütlenmeleri desteklendi.

Tamamen kadınlar tarafından çıkarılan ve kadınlara erkeklerle eşit ücreti sağlayan gazete, 1903’te 200 bin baskıya kadar ulaştı ancak maddi zorluklar sebebiyle o tarihten itibaren aylık basılmaya başladı ve 1905’te de kapandı.

Bugün Paris’te Marguerite Durand Kütüphanesi’nde gazetenin nüshaları ve o döneme ilişkin çeşitli belgeler saklanıyor.

 

/Kaynak: Catlak Zemin/

Öne Çıkanlar