4B hareketi nedir ve neden internette trend oluyor?

🔴 Güney Kore’den esinlenilen 4B hareketine, Trump’ın yeniden seçilmesinin ardından çok sayıda Amerikalı kadın da katılma kararı aldı.
 
Nedir bu hareket? 4B hareketi, ülkenin ataerkil toplumu nedeniyle erkeklerle etkileşimden kaçınmaya yönelik radikal bir feminist girişim olarak Güney Kore’de ortaya çıkmıştır.

4B ne anlama geliyor? 4B, Korece’de dört “B” ya da “Nos” anlamına gelmektedir. Bunlar “bisekseu” (erkeklerle seks yok); “biyeonae” (erkeklerle çıkmak yok); “bihon” (erkeklerle evlenmek yok) ve “bichulsan” (çocuk sahibi olmak yok).

Bu fikir nereden çıktı? Aslında kadınların erkekleri terbiye etmek amacıyla onlarla temastan kaçınmaları oldukça eski bir fikir.

En eski örneklerden biri Aristophanes’in antik Yunan komedi oyunu “Lysistrata.” İlk olarak M.Ö. 411 yılında sahnelenen oyun, bir grup Yunan kadının Peloponez Savaşı’nı sona erdirmeye zorlamak için erkeklerden cinsel ilişkiyi esirgemesini konu alıyor.

Güney Kore’de bu hareket nasıl başladı? Her şey 2016 yılında Güney Koreli kadınların Kore toplumunun kısıtlayıcı standartlarının kadın düşmanı bir topluma yol açtığını öne sürdüğü sosyal medya öncülüğündeki Korseden Kaçış hareketiyle başladı.

4B hareketi, bir yıl sonra Güney Koreli kadınların #MeToo hareketinin bir parçası olarak maruz kaldıkları istismarı anlatmaya başlamasıyla daha da ivme kazandı.

Eğer 4B hareketi 2016’ya aitse, neden şimdi trend oldu? Donald Trump sebebiyle. Bu haftanın ortalarında 2024 ABD Başkanlık Seçimleri’nin sonuçlarının netleşmesinin ardından Google’da bu hareketle ilgili aramalar yüzde 450 oranında arttı ve çarşamba günü 200.000 kişi bu hareketi araştırdı.

Bağlantı nedir? Yeniden başkan seçilen Trump ve Cumhuriyetçi Parti kadın hakları konusunda ne düşündüklerini açıkça ortaya koydular. Trump’ın atadığı Yüksek Mahkeme Yargıçları sayesinde Roe v. Wade kararı 2022 yılında bozularak kürtaj federal bir hak olmaktan çıkarıldı. Ülke genelinde kadınların kürtaja erişimini kısıtlamak gündeminin büyük bir parçası. Daha geniş bir açıdan bakıldığında, Trump’ın seçilmesi, birçok kadın tarafından cinsel saldırıyla suçlanan ve cinsel istismardan sorumlu bulunarak bir mağdura 80 milyon dolar (74 milyon euro) tazminat ödeyen bir adamı meşrulaştırıyor.

Seçim sonuçlarıyla birlikte netleşen bir diğer husus da Trump’ın kadınlara yönelik tutumunun diğer pek çok ABD’li erkeğe de yansıması. İster doğrudan Trump’ın etkisinden kaynaklansın, isterse Trump’ın yükselişi kültürdeki bir değişimin sonucu olsun, genç erkekler giderek Andrew Tate ve Joe Rogan gibi kadın düşmanı figürlerin büyüsüne kapılmaktadır. Trump’ın kampanya zaferi etrafındaki kültürün başlıca örneklerinden biri, Çarşamba günü Jon Miller tarafından atılan ve şu anda 50 milyondan fazla görüntülenme ve 17.000 beğeni alan “kadınlar LMAO (gülmekten kırılıyorum) gibi seks tehditleri savuruyor, sanki söz hakkınız varmış gibi” şeklindeki tweet oldu.

4B işe yarayacak mı? “İşe yaramak” derken neyin kast edildiğine bağlı. Bu, ABD genelinde erkeklerle herhangi bir etkileşimde bulunan tüm kadınların sonu mu olacak? Kesinlikle hayır. Kadınların iki adaya oy verme biçimleri arasında o kadar da büyük bir fark yok. 18-44 yaş arası kadınların yüzde 43’ü Trump’a oy verdi.

Yani ‘anlamsız’ mı? 4B hareketi, anında yaygın bir değişim yaratmayacak olsa da, kültürel etkisi göz ardı edilemez. Hareketin temel ilkelerini savunan kadınlar belki de azınlıkta, ancak sosyal medya üzerindeki tartışmalar ve bu gibi makalelerin ortaya çıkması, hareketin toplumsal bir yankı uyandırdığını gösteriyor.

Çoğu kişi, hareketin kendisini değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın düşmanlığını vurgulamak için bu konuyu tartışıyor. Örneğin, hareketin tehdidi bile bazı Trump hayranları arasında büyük bir tepki uyandırdı. Bu durum, erkeklerin davranışlarından duydukları hoşnutsuzluğu daha fazla kadının dile getirmesiyle belki de bir tür toplumsal değişim başlatabilir.

/euronews/

Öne Çıkanlar