Diyarbakır’da ‘Ekonomide Kadın Çalıştayı’ düzenlendi

🔴 Diyarbakır’da düzenlenen “Ekonomide Kadın Çalıştayı”nda, kadınların istihdam, yoksulluk ve ekonomik şiddet sorunları tartışıldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Diyarbakır’da “Ekonomide Kadın Çalıştayı” gerçekleştirildi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) İş Kadınları Meclisi, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu ve Diyarbakır Sanayi Mektebi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte, kadınların ekonomik alandaki sorunları tüm yönleriyle ele alındı.

Alanında uzman akademisyen ve isimlerin sunum yaptığı çalıştayda, kadın girişimciliği, istihdamı, kooperatifleri, yoksulluğu ve ekonomik şiddet masaya yatırıldı.

‘Kadınların güçlenmesi için ortak akıl’

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan DTSO İş Kadınları Meclisi Başkanı Filiz Ekingen, çalıştayı düzenleme amaçlarını şöyle ifade etti:

“Amacımız, Diyarbakır’da kadınların ekonomik alanda güçlenmesi için ortak akıl ile yeni çalışmalar planlamak ve sürdürülebilir yapılar geliştirmek.”

TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Cevher Defne Eyyubi ise kadınların ekonomide daha aktif yer almasının yalnızca bireysel yaşam kalitesini artırmakla kalmayacağını, toplumsal refahı da yükselteceğini vurguladı.

Türkiye’de kadın istihdamı

Prof. Dr. Saniye Dedeoğlu, çalıştaya video konferans yoluyla katılarak Türkiye ve dünyada kadın istihdamını değerlendirdi. OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin kadın istihdamında en düşük orana sahip olduğunu belirten Dedeoğlu, Türkiye’de her üç kadından birinin ekonomik faaliyetin dışında olduğunu söyledi.

Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo ise Türkiye’deki kadın yoksulluğu ve sosyal politikalar üzerine yaptığı sunumda, yoksulluğun pandemiyle birlikte açlığa dönüştüğünü ifade etti. Diyarbakır’da sürekli yoksulluk oranının %12,3 olduğunu belirten Foggo, bu durumun kadınlar ve çocuklar için yoksulluk döngüsünden çıkmayı zorlaştırdığını vurguladı.

 ‘En vahşi yoksulluk Diyarbakır’da’

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Besime Şen, kentleşme politikalarının kadınların ekonomiye katılımına etkisi üzerinden Diyarbakır’ı değerlendirdi. Şen, “Kürt illeri arasında en büyük eşitsizlik ve en vahşi yoksulluk Diyarbakır’da. Bu akıl almaz bir yoksulluk ama hiçbir tepki olmadı” dedi.

Çalıştay, diğer katılımcıların sunumlarının ardından yuvarlak masa toplantılarıyla sona erdi.

/ilketv.com.tr/

Öne Çıkanlar