Ulusal Kürt Kadın Konferansı hazırlıkları sürüyor

Ulusal Kürt Kadın Konferansı için bir araya gelen Güney Kürdistan ve Rojavalı kadınlar, konferansın amacının Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürt kadınlarının birliğini sağlamak olduğunu ifade etti.

Rojavalı kadınlardan oluşan bir heyet, Ulusal Kadın Kongresi ve buna bağlı olarak Ulusal Kürt Kadın Konferanası’nı görüşmek üzere Güney Kürdistan’a geldi.

Kürt Kadın Konferansı Hazırlık Komitesi Üyesi Stêrk Qasim, Suriye Demokratik Birlik Partisi Üyesi Sîham Emûke, Kürdistan Gelecek Hareketi Başkanı Narîn Metîni ve Demokratik Birlik Partisi Eş Başkanı Perwîn Yusif’ın yer aldığı Rojava heyeti, çok sayıda kadın örgütü ve kurumu ziyaret etti.

Ulusal Kürt Kadın Konferansı Hazırlık Komitesi Üyesi Stêrk Qasim ve Suriye Demokratik Birlik Partisi Üyesi Sîham Emûke, heyetin ziyareti ve görüşmelerin amacı hakkında Rojnews’e konuştu.

‘Ulusal Kürt Kadın Kongresi için yeni fırsatlar doğdu’

Stêrk Qasim, Rojava heyetinin Güney Kürdistan ziyaretinin amacı hakkında şunları söyledi; “Farklı bileşenlerden 300 kadının katılımıyla gerçekleştirilen Rojava Ulusal Kadın Konferansı’nın ardından, Ulusal Kürt Kadın Konferansı için Güney Kürdistan’da yeniden toplantılar yapılması gerekliliği ortaya çıktı. Daha önce Hewlêr ve Amed’de konferanslar yapıldığı gibi, üçüncü konferansın da Qamişlo’da yapılması yönünde karar vardı. Ancak o dönem Rojava’daki mevcut durum ve Türk devletinin bölgeye yönelik saldırıları nedeniyle konferansın düzenlenmesi koşulları ortadan kalkmıştı.”

‘Ulusal Kongre düzenleme imkanı öne çıktı’

Stêrk Qasim, yaratılan koşullara dikkat çekerek, “Sayın Öcalan’ın Kürt sorununa yönelik yaptığı çağrı, General Mazlum Abdi ile Mesut Barzani görüşmesi ve yine Kürdistan’da gelişen imkanlar doğrultusunda Ulusal Kürt Kongresi  özellikle de Ulusal Kürt Kadın Kongresi’nin düzenlemesi  fırsatı öne çıktı. Bunun için Rojava’daki Ulusal Konferansı sonrası Güney Kürdistan’ı ziyaret ettik. Ulusal Kürt Kadın Konferansı’na, Kürdistan’ın dört yanından kadınlar katılacak” dedi.

‘Bu yüzyıl kadınların yüzyılıdır’

Stêrk Qasim, kadınların yaşanan değişimlerin kurbanı olmaması ve haklarını kazanması konusunda şu değerlendirmelerde bulundu; “Türk devletinin, Tişrîn Barajı’na yönelik saldırıları ve kadın ve çocukları hedef alması, Rojavalı kadınların mücadelesini engelleyemez. Artık çalışma ve mücadele zamanıdır. Şimdi birlik olma zamanı. Bu topraklarda dökülen kadın şehitlerin kanı için, Özerk Yönetim ve Kürt halkının Suriye anayasasındaki hakları için, Kürt halkının Kürdistan’ın dört parçasında bir ulus olarak tanınması ve kendi topraklarında yaşayabilmesi için mücadele etmeliyiz.”

Stêrk Qasim son olarak Güney Kürdistanlı kadınlarla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

‘Kürt kadınlar olarak devrime öncülük ediyoruz’

Sîham Emûke, Beşar Esad rejiminin yıkılmasının ardından bölgeye İslami yönetimin geldiğini belirterek, “Kadınlar olarak bu iktidarın bir çok eylemini reddediyoruz. Bu nedenle biz Rojavalı kadınlar olarak devrime öncülük ediyoruz. Kadınlar olarak, Kürt sorununu değiştirebildik ve Kürtlerin sesini tüm dünyada duyurabildik” diye bildirdi.

Sîham Emûke, amaçlarının Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürt kadınlarının ortak tutumunu ortaya koymak olduğunu kaydederek sözlerini şöyle noktaladı; “Dört parçada da ortak tutum gelişmesini istiyorsak mesajımızı şimdiden ortak vermeliyiz. Rojava’da konferansımızı düzenledik ancak Güney Kürdistanlı kadınlar katılmadığı için kapsamı biraz dar kaldı. Yine konferansa her kesimden kadınların katılmasını umuyorduk ancak ne yazık ki ENKS’li kadınlar katılmadı. Onlar bir partiye bağlı oldukları için katılmadılar. Düşüncelerimiz, fikirlerimiz farklı olabilir ancak sorunumuz artık geleceği belirleme sorusuna dönüştü. Mücadelemiz artık, Suriye anayasasında Kürtlerin haklarının korunması ve özellikle de kadınların haklarının sağlanması konularında olmalıdır.”

Öne Çıkanlar