Şilan Elmas Kan: Kürtleri farklı bir dilde yaşatmak istiyorlar

Ortaokullarda seçmeli olarak Kürtçe ders verilmesinin yeterli olmadığını söyleyen MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, “Türkiye kendi varlığını Kürtleri yok etmek üzerine kurmaya çalışıyor. Yıllardır yaptığımız kampanyalar yok sayılıyor. Bir kez daha talebimizi yineliyoruz. Kürtçe resmi dil olmalıdır” dedi.

 

Kürtlere ve Kürtçeye yönelik saldırılar her geçen gün artarken, buna yönelik Kürt dil kurumları başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü (STÖ), emek-meslek örgütü de çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında anadilin önemine vurgu yapılırken, Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı kentlerde Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için çağrılar yapılıyor.

 

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda 2022-2023 eğitim-öğretim yılı için yapılan seçmeli derslerin tercih süresi devam ediyor. Sürenin 7 Şubat’ta sona ermesi beklenirken, seçmeli dersler arasında yer alan Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî lehçelerine yoğun ilgi olduğu görürken, bazı okullarda öğrencilere ve ailelerine bildirilmeden Kürtçenin seçmeli ders formundan çıkarıldığı da basına yansıdı.

 

Okullarda seçmeli ders olarak verilen Kürtçe ve dile yönelik saldırılara ilişkin Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan Jinnews’e değerlendirmelerde bulundu.

 

‘Seçmeli dersler mücadele ile elde edildi’

 

Seçmeli derslerin 2012 yılından bu yana gündemde olduğunu belirten Şilan, o günden bugüne binlerce kişinin seçmeli ders için başvurduğuna değindi. Şilan, “Ancak devletin buna yönelik herhangi bir çalışması olmadı. Devlet çalışma yürütmemesine rağmen insanlar dilleri için mücadele etti. Seçmeli ders kendiliğinden verilen bir hak değildir. Kürt halkının yıllardır verdiği mücadele ile elde edildi. Devlet seçmeli dersler ile kendisini tekrardan Kürt halkının gündemine koymak istiyor. Aslında Kürtçe ders vermek istemiyor. Buna yönelik herhangi bir çalışması bile yok. Herkes bunun farkında olmalıdır” dedi.

 

‘Kürtçe birçok yerde listeden çıkarıldı’

 

Seçmeli dersler ile devletin Kürtler üzerinde deneme yaptığını sözlerine ekleyen Şilan, “Sistem Kürt halkını deneme tahtası olarak kullanmak istiyor. Ancak biz MED-DER olarak bu durumu kabul etmiyoruz. Kürt halkı yıllardır dil mücadelesi veriyor. Ancak biz mücadele ile elde ettiğimiz seçmeli derslerin takipçisi de olacağız. Çünkü birçok yerde Kürtçenin listeden çıkarıldığını gördük. Bu ikili oynamaktır. Örneğin geçtiğimiz günlerde Aydın’da bir okulda Kürtçe seçmeli derslerin üstünün çizildiği kamuoyuna yansımıştı” ifadelerini kullandı.

 

‘Kürtleri farklı bir dil ile yaşatmak istiyorlar’

 

Şilan, Kürtçenin resmi dil olması gerektiğinin altını çizerken, buna karşın Kürtlerin yıllardan beri kendi anadillerinden, kültürlerinden koparılmaya çalışıldığını kaydetti. Şilan, “Kürtleri farklı bir dil ile yaşatmak istiyorlar. Bizler de buna karşıyız ve dil mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Haftalık 2 saatlik bir ders Kürt dilini ve kültürünü anlatmaya yetmez, çok iyi biliyoruz. Öte yandan Kürtçe ders seçen kişilerin sayısının okullarda yeterli olması yönünde bir kural var, sınıf açmak için. Örneğin Karadeniz’de olan biri de belki Kürtçe seçmeli ders almak istiyordur. Ancak yeterli sayıya ulaşamadığı için ‘Onun istediği dersi alma hakkı ne olacak’ diye sormak gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

‘Kendi politikalarını yaratmaları gerekiyor’

 

Kürtçenin resmi dil olması için imza kampanyasının hala devam ettiğine dikkat çeken Şilan, “İmza kampanyası yürüttüğümüz zaman birçok engelle karşı karşıya kaldık. Öte yandan her gün Kürtçe mitingler, şarkılar ve kurslar engelleniyor. Türkiye kendi varlığını Kürtleri yok etmek üzerine kurmaya çalışıyor. Kürtlerin buna karşı kendi politikalarını yaratmaları gerekiyor. Yıllardır yaptığımız kampanyalar yok sayılıyor. Bir kez daha talebimizi yineliyoruz. Kürtçe resmi dil olmalıdır” dedi.

Öne Çıkanlar