Cezayir’in Fransa sömürgeciliğine karşı bağımsızlık savaşında (1954-1962) Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNA) savaşçılarından Camila Bupaça, Meclis üyeliğine atanma önerisini geri çevirdi.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Cezayir devriminin ikonu Bupaça’yı Ulusal Halk Meclisi üyeliğine atamak istedi. Ancak Bupaça devletin zirvesinden gelen öneriyi “hayatını sıradan bir yurttaş olarak sürdürmek istediğini” söyleyerek reddetti.
84 yaşındaki Boupaça’nın mesajını, Genç Ufuklar ve Yetenekler Derneği Başkanı Nasera Duagi kendi sosyal medya hesabından duyurdu.
Savaşına devam ediyor hala…
Bianet’in aktardığına göre, Bupaça’nın konuya dair kamuoyuna yaptığı açıklama şöyle:
“Resmi makamların yaptıkları bu teklifi, bana duydukları güven için teşekkür ederek reddettim. Bunun için kamuoyunu Camila Bupaça’nın atanan isimler arasında olmayacağı konusunda bilgilendirmek istiyorum. Kardeşlerimle birlikte ülkeme mücahid olarak hizmet ettim. O zamandan beri sıradan bir vatandaş olarak hayatıma devam ettim ve öyle de kalmak istiyorum.”
Cumhurbaşkanı Tebbun, önceki gün Ulusal Halk Meclisi üyeliğine önerdiği aralarında Bupaça ve eski İçişleri Bakanı Dahu Uld Kabliya’nın da olduğu 26 kişilik bir liste açıklamıştı.
Bupaça, 1960’ta sömürge Cezayir’deki Pierre Bourdieu (şimdi İbni Haldun) Tiyatrosu salonuna yerleştirilecek bombayı taşırken işgal güçlerince yakalanmış ve idama mahkum edilmişti.
Bupaça’nın idamını önlemek için yürütülen uluslararası dayanışma kampanyaları sırasında Pablo Picasso’nun çizdiği portresiyle de Camila Bupaça bir özgürlük ikonu olarak bütün dünyada tanınmıştı.
Bupaça Cezayir’in bağımsızlığının kabulüne giden yolda Evian Anlaşmaları’nın imzalanmasından sonra cezanın infazından kurtulmuş ve 1962’de serbest bırakılmıştı.