İran devletinin kadınlara, göstericilere, gazetecilere yönelik baskısı artıyor. İdam cezası verilenlerin sayısı artsa da eylemler sürüyor.
Rojhilat Kurdistan ve İran’ın farklı kentlerinde halk, pankart asarak ve evlerinden sloganlar atarak protestolarını sürdürüyor.
Rojhilat Kurdistan’ın Sine kentinde dün çok sayıda gösterici Awyar Dağı’na giderek idam cezalarına tepki gösterdi.
İran Yargı Kurumu, dün İran’ın kuzeyindeki Newşehir kentinde 3 eylemciye idam cezası verildiğini duyurdu.
Şimdiye kadar toplamda 112 göstericiye idam cezası verilirken, 4 kişinin idam cezası infaz edildi.
Birçok kişiye ağır cezalar verilirken tutuklama ve gözaltı dalgası devam ediyor. Dün Ciwanro, Diwandere ve Sine kentlerinde çok sayıda gösterici gözaltına alındı.
Rojhilat Kurdistan’ın bu üç kenti son 4 aydır devam eden protesto gösterilerinin ana merkezi durumunda. Özellikle Ciwanro sokaklarına çok sayıda asker konuşlandırıldı.
İran İslam Cumhuriyeti lideri Ali Hamneyi’nin konuşmasından sonra kadınlara yönelik baskılar artarken, yetkililer zorunlu başörtüsü konusunda ısrarlarını sürdürüyor. İran Başsavcısı Abdulsamed Xuremabadi, “Başörtüsünün çıkarılması açıkça bir suçtur ve bunu yapanlar para cezasıyla beraber 10 günden 2 aya kadar hapis cezasına çarptırılır. Kadınları başörtüsünü çıkarmaya teşvik edenlere 10 yıla kadar hapis cezası verilebilir” dedi.
İRAN DEVLETİ 74 GAZETECİYİ TUTUKLADI
İran ve Rojhilat Kurdistan’daki ‘Jin, Jiyan, Azadî’ isyanının başlamasından bu yana 74 gazeteci tutuklandı. Tutuklanan gazeteciler şu an en ağır koşullarda cezaevlerinde kalıyor.
Nilüfer Hamidi ve İlahe Mihemidi protesto gösterilerinin başında tutuklanan ilk gazetecilerdendi. Biri hastanede Jina Emiînî’nin katledilmesiyle ilgili haber yaptığı için, diğeri de Jina Emînî’nin cenazesinin defnedilmesiyle ilgili haber yaptığı için tutuklandı. İki kadın gazeteci de haklarında herhangi bir ceza kararı alınmamasına rağmen İran hapishanelerinde tutuluyor.
İranlı yetkililer iki gazeteciyi tutukladıktan hemen sonra ajanlıkla suçladı. 28 Ekim 2022’de İran İtlaat Bakanlığı ve İran Muhafız Güçleri ortak bir açıklama yaparak iki kadın gazeteciyi ajanlık yapmakla suçladı, istihbarat teşkilatları tarafından eğitildiklerini iddia etti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün açıklamasına göre, iki gazetecinin bu suçlamalar nedeniyle idam cezası alma ihtimali bulunuyor.
En son 5 Ocak’ta İtimad Gazetesi Editörü Mehdi Beik, İtlaat güçleri tarafından gözaltına alındı. Mehdi Beik, İran ve Doğu Kurdistan’daki protestolarda tutuklananların yakınlarıyla yaptığı röportajın yayımlanmasından bir hafta sonra tutuklandı. Özellikle idam cezasına çarptırılanların yakınları ile yaptığı röportajların yayımlanması Mehdi Beik’in tutuklanmasına neden oldu.
Feraz ajansının haberine göre, İran ve Rojhilat Kurdistan’daki protesto gösterilerinin başlangıcından bu yana en az 73 gazeteci İran güçleri tarafından gözaltına alındı. Gazeteci Mehdi Beik’in tutuklanmasıyla birlikte bu sayı 74’e ulaştı.
Gazetecilerin birçoğu hâlâ cezaevlerinde.
/ANF/