Birleşmiş Milletler’in terörle mücadele bağlamında insan hakları ve temel özgürlüklerin güçlendirilmesi ve korunması özel raportörü Fionnuala Ni Olin ve Cenevre’deki Özerk Yönetim temsilcisinin koordinesindeki resmi heyet, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgelerini ziyaret etti.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi, Birleşmiş Milletler’in (BM) bir yetkilisinin 16-19 Temmuz tarihleri arasında bölgeyi ziyaret ettiğini duyurdu. Bu, BM üst düzey bir yetkilisinin bölgeye yaptığı ilk ziyaret oluyor.
Daire, internet sayfası üzerinde yaptığı açıklamada, ziyaretin amacının gözaltı merkezlerindeki şartlar ve koşullar, Roj ve Hol kamplarındaki eğitim merkezlerinde eğitim alan gençlerin durumu ve yabancıların kendi ülkelerine dönüşlerine ilişkin dosyalara ilişkin olduğunu belirtti. Açıklamaya göre, heyet Dış İşleri Dairesi’ni ziyaret etti. Heyeti, Diş İşleri Dairesi eş başkanları Bedran Çiya Kurd ve Semer El Ebdullah ve Yürütme Kurulu üyesi Xalid Îbrahîm tarafından karşılandı.
ÖZERK YÖNETİM’DEN ULUSLARARASI TOPLUMA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Her iki taraf da bölgesel gelişmeler ve ortak meselelere ilişkin görüşlerini paylaştı. Görüşmeden sonraki 2 gün içerisinde heyet, görmek istedikleri bölgelerin çoğunu gezdi. Bu bağlamda, heyete kolaylık sağlayan Özerk Yönetim, heyetin gözaltı merkezlerine gitmesine ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki kamplarda yaşayan gençlerin eğitimlerini izlemesine izin verdi.
Özerk Yönetim, ziyaretin çok önemli olduğunu belirterek, uluslararası toplumu bölgedeki gözaltı merkezleri ve kampların koşulları için sorumluluk almaya çağırdı. Bu yükü tek başına kaldıramayacağını da ifade ederek, uluslararası toplumu işbirliği yapmaya ve 60’tan fazla ülkeden kamplarda yaşayan binlerce ailenin sorununa genel bir çözüm bulmaya çağırdı.
TOPLANTI OLUMLU GEÇTİ
Yönetim açıklamasında şunlara yer verdi: “Mağdurların hakları, toplumsal ve uluslararası adaletin tesisi için bu merkezlerde tutuklu bulunan ve Özerk Yönetim’e güvenlik ve lojistik yük oluşturan yabancı teröristler yargılanmalıdır. Zor şartlarda büyüyen çocuklar için eğitim programları geliştirmek çok önemlidir. Genel çözümün o çetelerin gönderilmesinden ibaret olmadığı üzerinde durmalıyız. Güvenlik ve insani durumu korumak için bu tutuklular, kadınlar ve çocuklar için plan ve programlar geliştirilmelidir. Suçu ve sorumluluğu keyfi olarak Özerk Yönetim’e yüklemek doğru ve uygun değildir. Siyasi, güvenlik, askeri ve insani engeller ortaya çıktığı için sadece bizim için değil, uluslararası toplumun içinde sorumluluk doğuruyor. Bazı yerlerde eksiklikler olduğunu kabul eden Özerk Yönetim, hasarlı altyapıya ve sınırlı imkanlara rağmen kamplardaki yaşam koşullarını iyileştirmeye çalışıyor. Aynı zamanda, uluslararası toplumun insani ve güvenlik durumunu iyileştirme ve suçluları adalete teslim etme çağrılarına sessiz kalması bizi üzmektedir.
Yönetim, yaptığı açıklamada, bu davaya yönelik sorumluluğunu yerine getirmek için uluslararası topluma sesini bu heyet aracılığıyla duyurmayı umduğunu hatırlattı. Ayrıca ziyaretin olumlu geçtiğini belirterek, Özerk Yönetim ile BM arasındaki iş birliği ve ortak çalışmaların devam etmesini temenni etti.
/ANHA/