Kürt kadınların ulusal birlikten başka bir seçeneğinin olmadığını dile getiren HEDEP Milletvekili Sebahat Erdoğan Sarıtaş, “Savaşa, asimilasyona, doğa kırımına karşı örgütlenmeliyiz ve birliğimizi sağlamalıyız” dedi.
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ile kadın aktivistlerin yer aldığı heyet, 29 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında Federe Kurdistan Bölgesi’nin Silêmaniyê kentinde bir dizi görüşme gerçekleştirdi. TJA’nın öncülüğünde başlatılan “jin, jiyan, azadî’ ile özgürlüğe doğru” kampanya kapsamında gerçekleştirilen ziyarette, kadın özgürlük mücadelesi, kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve ulusal birlik konuları ele alındı.
KADINLARIN GÜNDEMİ
Heyet içerisinde yer alan HEDEP Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, son dönemlerde artan suikast saldırılarına ilişkin Silêmaniyê Valisi ile görüştüklerini aktararak, siyasi suikastlarda yaşanan artışa dair tartışmalar yürüttüklerini ve temel amacın Kürt ulusal birliğinin engellenmesi olduğu fikrinde ortaklaştıklarını söyledi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Süleymaniye’deki kadın kurumlarıyla da bir araya geldiklerini belirten Sarıtaş, Kürt kadın ulusal birliği noktasında neler yapılabileceği, nasıl bir araya gelinebileceği, ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği noktasında önemli tartışmalar yürüttüklerini kaydetti. Sarışaş, ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne dair gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerle ilgili kentteki kadın kurumlarıyla temasları sürdüreceklerini söyledi.
KADIN BİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Dört parça Kurdistan’da bütün baskı ve saldırılara rağmen kadınların mücadele ettiğini vurgulayan Sarıtaş, Kürt ulusal birliğinin sağlanmasının kadınlar öncülüğünde daha güçlü gelişebileceğinin altını çizdi. Sarıtaş, “4 parça Kurdistan’daki kadınların bu fikirde olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bunun mağduru en çok biziz. Bu kirli savaşın, yüz yıldır üzerimizde yürütülen kirli asimilasyon politikalarının mağduru en çok kadınlardır. Şiddete karşı nasıl bir mücadele hattını çizeceğiz” şeklinde konuştu.
Süleymaniye’deki görüşmelerde kadın mücadelesine dair birçok önerinin açığa çıktığını ifade eden Sarıtaş, “Kültürel anlamda ne yapabiliriz, dilimizi nasıl yaşatabiliriz, nasıl örgütlenebiliriz noktalarında tekrardan bir araya gelerek kararlar almanın elzem olduğu noktasında ortaklaştık” diye belirtti.
‘BİRLİKTEN BAŞKA SEÇENEK YOK’
Savaşa, ekolojik yıkıma, kültürel asimilasyona karşı mücadeleden ve örgütlenmekten başka şansları olmadığını vurgulayan Sarıtaş, şunları söyledi: “Ulusal birlikten başka bir seçeneğimiz yok. Onun için örgütlülük bizler açısından çok elzemdir. Biz Kürt kadınları bunu öncülük edecek güce, inisiyatife ve misyona sahibiz. Savaşa, asimilasyona, doğa kırımına karşı, daha güçlü bir ses için bir arada olmalıyız, örgütlenmeliyiz ve birliğimizi sağlamalıyız.”
Mezopotamya Ajansı / Rukiye Adıgüzel