Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2024 yayınlandı. Türkiye 146 ülke arasında 127. sırada Avrupa’nın sonuncusu.
Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl yayınladığı 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 11 Haziran 2024 te yayınlandı. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle;
2024 raporuna göre küresel cinsiyet eşitliği oranı %68,6’ya ulaştı. Bu, geçen yılki %68,5 oranına göre küçük bir ilerleme kaydedildiğini gösteriyor. Ancak, bu hızla devam ederse cinsiyet eşitliğine ulaşmak 134 yıl alacak bu yaklaşık 5 jenerasyon demek.
Coğrafya Kadınların Kaderidir
İzlanda, art arda 12. yılında da en eşitlikçi ülke olarak listenin başında yer alırken, üst sıralarda yer alan ülkeler Finlandiya, Norveç, Yeni Zelanda ve İsveç.
Kuzey Amerika ve Batı Avrupa, en kısa sürede cinsiyet eşitliğine ulaşması beklenen bölgeler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ve Güney Asya, cinsiyet eşitliğine ulaşma süresi en uzun olacak bölgeler olarak ortaya çıkıyor. WEF’un Cinsiyet Uçurumu Raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye Avrupa’nın Sonuncusu
Türkiye, 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 146 ülke arasında 127. sırada yer alıyor. Kadın Koalisyonu’ndan Işıl Kurnaz “ “Kıtanın alt sınırını belirliyoruz” diyor” diyor. Gazete Oksijen’e konuşan Kurnaz “Rapor Türkiye’nin küresel dünyanın diğer ülkeleriyle arasındaki uçurumu gösteriyor. Neredeyse tüm göstergelerde Türkiye, Avrupa’daki en alt sınır ülkesi. Örneğin Avrupa ekonomileri genelinde kadınların üst düzey liderlik seviyesindeki işgücü yüzde 18.5 ile 46.3 arasında seyrediyor. Yüzde 18.5’lik oran Türkiye’ye ait oranı. Aynı şekilde teknik ve profesyonel işgücü de Avrupa’da yüzde 42.4-69.38 arasında. Yüzde 42.4 Türkiye’ye ait. Yani Avrupa’nın en alt eşiğini belirliyoruz.”
Yasaların yetmediği açık
Türkiye’nin dahil olduğu kültürel coğrafya ile içinde bulunduğu klasman arasında bir uçurum var. Boşanma, üreme sağlığı hakları ile aile ve miras hukukuna yönelik hakların eşit olarak tanınmasıyla, yasal düzeyde cinsiyet eşitliğinin varlığıyla Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde değerlendiriliyor. Ancak sıralamalara baktığımızda Avrupa’nın alt eşiğini belirliyor.
Söz konusu hakların hiç tanınmadığı Pakistan (145’inci), Suudi Arabistan (126’ncı), Katar (130’uncu), İran (143’üncü) ve Kuveyt (131’inci) gibi ülkelerle konumlanıyor. Bu durum bize sadece yasal eşitlikle yetinemeyeceğimizi, asıl bakmamız gereken şeyin yasaların uygulanması ve kadınların hayatına ne derecede etki ettiği olduğunu gösteriyor.
/esitlikadaletkadin.org/