Şanlıurfa Adliyesi önünde 248 günden beri adalet nöbeti tutan 65 yaşındaki Emine Şenyaşar hakkında Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı.
Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de seçim sürecinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile işyerine girdiği Şenyaşar ailesi arasında tartışma çıkmış, tartışma kısa zamanda silahların kullanıldığı büyük bir kavgaya dönüşmüştü.
Şenyaşar ailesinin işyerinde başlayan ve hastanede devam eden olaylarda hastaneye kaldırılan Hacı Esvet ile çocukları Adil ve Celal Şenyaşar Emine Şenyaşar’ın ve birçok kişinin gözlerinin önünde vahşice linç edilerek öldürülmüşlerdi.
O tarihten bu yana AKP’li sanıkların resmi makamlarca ve yargı tarafından korunduğunu söyleyen Emine Şenyaşar’ın adalet arayışı sürüyor.Acılı anne sesini duyurmak amacıyla 9 Mart 2021 tarihinden bu yana da Urfa Adliyesi önünde adalet nöbeti tutuyor
Saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit ile birlikte 248 gündür adliye önünde oturan 65 yaşındaki Emine Şenyaşar, bu sürede 5 kez gözaltına alındı ve hakkında soruşturmalar başlatıldı. O soruşturmalardan ikisi geçtiğimiz günlerde tamamlanarak davaya dönüştürüldü. Hazırlanan iddianamelerde, Şenyaşar hakkında, adalet nöbeti sırasında yaptığı konuşmalarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’a hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor…
248 gündür adalet nöbeti tutan Emine Şenyaşar, yarın sabah sanık sandalyesine oturmak için adliyeye gelecek. 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davada iki dosyanın birleştirilmesine karar verildi. Emine Şenyaşar’ın ifadesinin alınacağı ilk celsede karar çıkması beklenmiyor. Ancak, acılı anne yaşadıklarının üzerine bir de hakkında dava açıldığı için öfkeli.
DW Türkçe’ye konuşan Emine Şenyaşar adaletin böyle sağlanamayacağını düşünüyor. “Çocuklarım öldürüldü. Ailem dağıldı. Üstüne üstlük bana dava açıyorlar” diyen acılı anne, duruşmada çocuklarının ve eşinin katilinin nerede olduğunu hâkime soracağını söylüyor.
“Çocuğum hapise, ailemi toprağın altına koydular. Hâkim bunun üstüne bizi mahkemeye götürüyor. Bizi götürüp nezarete koyuyorlar, bize zulüm ediyorlar. Sırf zulümdür. Gelip buraya oturuyoruz, polisler sırf zulüm yapıyor bize. Hâkim bize zulmediyor, savcı bize zulmediyor. Allah hiç mi vicdan vermemiş onlara? Niye bize bunu yapıyorlar?”
Şenyaşar ailesinin 3 ferdinin öldürüldüğü hastanedeki olayların soruşturması ise üzerinden yaklaşık 4 yıl zaman geçmesine rağmen tamamlanamadı. Üstelik bu dosyada gizlilik kararı olduğu için soruşturmanın ne aşamada olduğu da bilinmiyor. Defalarca savcılığa başvuran Şenyaşar ailesine de dosya ile ilgili tatmin edici bir bilgi verilmemiş.
/DW/