Afgan Kadın Yazar: Bizi Ne Dünya Görmezden Gelebilir Ne De Taliban Susturabilir

Euronews’a konuşan Afgan yazar Dr. Humeyra Kadiri, 20 yıl önce Taliban’ın iktidara geldiği günlerde, dünyanın Afgan kadınları unuttuğunu hatırlatarak, artık böyle bir şeyin mümkün olamayacağını söylüyor.

“Cumhuriyet dönemindeki fark; biz kadınlar eşitsizlik ve haksızlıklara karşı itiraz edebiliyorduk” diyen Kadiri, “Basının bulunmadığı bir dünyada yaşıyorduk. Sesini duyurabilecek kadın sayısı da azdı. O zamanlar mücadele fikri bile yoktu. Eğer öğretmenlik yapıp hikayeler yazdıysam bunu hobi olarak yaptım. Yaptığım işi siyasi bir başkaldırı olarak nitelendiremesek de bir anlamda bilinçsiz, sakin ve medeni bir itiraz diyebiliriz.” dedi.

“Dünya Afgan kadınları unuttu”

Dünyanın geri kalanının, Afgan kadınlarının hakları konusunda sessizliğe büründüğünü belirten Kadiri, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir gün değil, iki gün değil tam 5 yıl. Çok iyi hatırlıyorum, her gün okulların ne zaman açılacağını duymak için Şeriat Radyosu’nu dinlerdim. Şeriat Radyosu’ndan bir şey duymayınca diğer radyoları dinlerdim. Akşamları babamın radyo dinlediği sırada acaba Afganistan’la ilgili ne söylenecek diye kulak kesilirdim. Git gide dünya gündeminden düştük ve facia o zaman yaşandı; Tüm dünya bizi unuttu.

5 yılın ardından Taliban rejimi düştü ve ben İran’a gittim, Şehit Beheşti Üniversitesinin en zeki öğrencileri bile komşu ülkenin tarihini ve neler yaşandığını bilmiyorlardı. Demek istediğim, komşu ülkeler bile bizi unuttuysa başka ülkelere ne diyebiliriz ki?

Afganistan’ın bir kez daha dünya gündeminde yer aldığını belirten Kadiri, “Yoksulluk, cehalet, kadına karşı şiddet ve huzursuzluğun yanı sıra dünyanın ilgi odağı haline geldik. Bugünkü nesil yorgun olmasına rağmen bilinçli. O gün 12-13 yaşlarında olan ben bugün medeni tepkinin, itirazın ne olduğunu tam olarak biliyorum” şeklinde konuştu.

“Bizi artık ne dünya görmezden gelebilir ne de Taliban susturabilir”

Kadiri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben şimdi, yani Taliban’ın ikinci döneminde bile sakin değilim. Aktif ve hareketliyim. Böyle aktif olan çok kişiyiz. Konuşuyoruz ve konuşmamız gerektiğine inanıyoruz. Artık bu sesi ne dünya duymazlıktan gelebilir ne de Taliban susturabilir. Çünkü biz tıpkı Taliban yasaları gibi şeriat ve İslam dışı bir şey yapmıyoruz. Yasa dışı ve dünya hukuku dışında bir şey yapmıyoruz. Eşit haklara sahip olmak için çaba harcıyoruz. Şu an benim için çok önemli ve değerli olan şey, eğitim. Kadınların eğitimi ve kadınların eğitim hakkına nasıl erişebileceği konusudur. Bence kadınların hayatı, mali özgürlüğü, bilinçlenmesi ve ülke gelişimdeki rolü sadece eğitimle olur.”

“Uluslararası toplum bizi sattı”

Taliban’ın iktidardan uzaklaştırılmasının üzerinden geçen 20 yılda Afganistan’da hayli kazanımların elde edildiğini kaydeden Kadiri, bir yandan da uluslararası topluma olan tepkisini dile getirdi. Kadiri, “Uluslararası tolumun utanması gerekiyor. Tam 20 yıllık mücadelemizin ardından bizi satan uluslararası toplumdan ne bekleyebiliriz ki? Uluslararası kamuoyu çok satıcı. Bu topraklarda, yerlerde bizi sattılar. Bunu kabul etmek gerekiyor ama uluslararası toplumun farklı iddiası vardı.”

Öne Çıkanlar