Al-Jazeera televizyon kanalının Filistinli muhabiri Şirin Ebu Akile, Batı Şeria’nın Cenin Mülteci Kampı’nda İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi.
Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalının muhabiri Şirin Ebu Akile, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin Mülteci Kampı’nda İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.
Kanalın ilk nesil saha gazetecilerinden olan Ebu Akile, İsrail ordusunun Filistin’deki saldırılarını kayıt altına almak için bölgede uzun süredir çalışıyordu.
Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ebu Akile’nin gerçek mermiyle açılan ateş sonucu başından ağır yaralandığı ve yaşamını yitirdiği kaydedildi.
İsrail güçleri tarafından yapılan aynı saldırıda yerel gazeteci Ali es-Sumudi’nin de sırtından yaralandığı aktarılırken, durumunun stabil olduğu bilgisi paylaşıldı.
Evrensel’in aktardığına göre, Ebu Akile’nin ölümünün ardından pek çok gazetecilik örgütü kınama mesajı yayımladı.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, “Cinayet kasıtlı” açıklaması yaparken, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesi insanlık suçudur” dedi. DİSK Basın-İş ise cinayetin cezasız kalmaması için ses çıkarma çağrısı yaptı.
‘Basın yeleği giyen gazeteciler keskin nişancılar tarafından hedef alınıyor’
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger, Şirin Ebu Akile’nin İsrail askerlerince gerçek mermiyle öldürülmesinin “kasıtlı” olduğunu belirtti.
Bellanger’in, IFJ’nin Twitter hesabından paylaşılan açıklamasında, “Bu korkunç cinayetin tüm detayları ortaya çıkarken, (Akile) öldürüldüğünde yanında bulunan gazetecilerin ifadeleri, bir gazetecinin daha kasıtlı ve sistematik olarak hedeflendiğine işaret ediyor” ifadesini kullandı.
Basın yelekleri giyen gazetecilerin İsrailli keskin nişancılar tarafından hedef alındığı aktarılan açıklamada, “Rusya’nın Ukraynalı gazetecileri hedef alması için adalet istiyorsak, İsrail’in Filistinli gazetecileri hedef almasına ve öldürmesine bir son vermesini ve adalet talep etmeliyiz” dedi.
IFJ, Filistin Gazeteciler Sendikası (PJS) ve Filistinliler için Uluslararası Adalet Merkezi (ICJP) ile nisanın başında İsrail’in Filistin’de çalışan gazetecileri sistematik olarak hedef alması ve medya çalışanlarının öldürülmesi olaylarını gerektiği gibi araştırmamasına karşı Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) resmi şikayette bulunmuştu.
‘Savaş bölgelerindeki gazetecilerin ve sivillerin korunması kararı ihlal ediliyor’
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da El Cezire kadın muhabiri Şirin Ebu Akile’nin İsrail güçleri tarafından öldürülmesinin ardından bir mesaj yayınladı.
Mesajda şöyle denildi:
“Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, El Cezire’nin kadın muhabiri Shireen Abu Akleh, İsrail güçleri tarafından açılan ateş sonucu başından ağır yaralandıktan sonra yaşamını yitirdi. Bu saldırıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2006 ve 2015’de aldığı savaş ve çatışma bölgelerinde görev yapan gazeteci ve sivillerin korunması kararı ihlal edilmiştir. Gazeteciler savaşların, ya da çatışmaların tarafı değildir. Halkların haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapan gazetecilere yönelik saldırıların insanlık suçu olduğunu hatırlatıyor, Shireen Abu Akleh’in ailesinin ve çalışma arkadaşlarının acısını paylaşıyor, sabır diliyoruz.”
‘Cezasız kalmaması ses çıkarmakla mümkün’
DİSK Basın-İş ise Twitter’dan yaptığı paylaşımda cinayetin cezasız kalmaması için ses çıkarma çağrısı yaptı: “El Cezire çalışanı, Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile, İsrail askerleri tarafından öldürüldü. 2000-2020 yılları arasında İsrail, 46 Filistinli gazeteciyi öldürdü. Dünya basın örgütleri bir kez daha sınavda. Akile’nin katledilmesinin cezasız kalmaması ses çıkarmakla mümkün!”
İsrail, ‘gerçek mermi’ iddialarını reddetti
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise olayla ilgili inceleme başlatıldığı duyuduldu.
Ordu güçlerinin, “Cenin Mülteci Kampı’ndaki terör şüphelilerini yakalamak için terörle mücadele faaliyeti yürüttüğü” aktarılan açıklamada, İsrail askerlerinin kampa müdahalesi sırasında “onlarca silahlı Filistinlinin İsrail askerlerine ateş açtığı ve askerlere doğru patlayıcı madde fırlattığı” ileri sürüldü.
İsrail askerlerinin de “silahlı kişilere ateşle karşılık verdiği ve vurulanlar olduğu tespit edildiği” belirtilen açıklamada, “Ordu olayı araştırıyor ve gazetecilerin Filistinli silahlı kişiler tarafından vurulmuş olma olasılığını inceliyor” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Akile’nin bu sabah Batı Şeria’da görevi sırasında İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle öldürüldüğü iddiasını reddetti. Bennett, “Topladığımız bilgilere göre, gazetecinin talihsiz ölümünden o sırada ayrım gözetmeksizin ateş açan silahlı Filistinlilerin sorumlu olması muhtemel görünüyor” ifadelerini kullandı.