Süleymaniye kentinde TAJÊ öncülüğünde Êzidî, Kakayi Zerdeştî, Feyli ve Mesihi kadınların katıldığı bileşen kadınlar konferansı başladı.
Güney Kurdistan’ın Süleymaniye kentinde Êzidî, Kakayi Zerdeştî, Feyli ve Mesihi kadınların katılımıyla yapılan bileşen kadınlar konferansı “Bileşen kadınların ortak mücadelesi katliamların son bulmasının garantisidir” şiarıyla Dawa Otel’in konferans salonunda başladı.
Konferansa Süleymaniye, Kerkük, Halepçe ve Ranya başta olmak üzere Kurdistan bölgesinin farklı kentlerindeki birçok kurum temsilccileri ve YJŞ savaşçıları da katıldı. Konferansa katılan kadınların inanç ve ulusal kültürlerini yansıtan kıyafetleri dikkat çekiyor.
Açılış konuşmasını yapan TAJÊ Sözcüsü Riham Hiço şunları söyledi:
“3 Ağustos 2014 Fermanın 9’uncu yıl dönümünden geçtiğimiz bu günlerde katledilen tüm kadınları, Êzidîleri, bileşenleri anıyorum.
Fermanda binlerce insan katledildi, binlerce kadın katledildi ve akıbetleri hala bilinmiyor.
O dönem Şengal’i savunmakla görevli olanlar ne yazık ki halkı DAİŞ çetelerinin insafına terk ederek kaçtılar.
Fermanın en büyük kurbanları ne yazık ki kadınlar oldu. 3 bin 500 kadın kaçırılarak köle pazarlarda satıldı. Bin 400’ü aşkın kadının akıbeti hala bilinmiyor.
“Fermanın soykırım olarak tanınmasını memnuniyetle karşılıyoruz ancak bu yeterli değildir. Irak’ın da bu fermanı soykırım olarak tanıması ve fermana sebep olan yetkililerin yargılanması gerekiyor.
Binlerce Êzidî teslim olmayarak yaşamlarına son verdiler. Bazı kadınlar bileklerini kesti, bazı kadınlar uçurumdan atladılar.
Bu katliamın binlerce kahramanı var. Birçok kadın iradenin sembolü haline geldi. İnançlarından vazgeçmeyen 19 kadın Musul’da Ramazan ayında diri diri yakıldılar.
Bizler, nasıl bir sınavdan geçtiğimizi biliyoruz. Bu nedenle YJŞ öncülüğünde şimdi bir savunmamız var. Bu savunmanın yaşamın ve yaşamanın olmazsa olmazı olduğunu biliyoruz.
Ortadoğu’da gün yok ki kadınlar saldırıya uğramasın. İki yıl önce bir gün ansızın Afgan kadınlar da Taliban çetelerinin insafına terk edildi. Afgan kadınların yaşadıkları 2014 fermanında yaşananlardan farklı değildir. Bu temelde Afgan kadınlarının direnişini selamlıyoruz.
Feyli, Mesihi, Kakayi, Zerdeştî kadınlar da erkek egemen zihniyetinin hedefleridir ve birçok katliamla karşı karşıya kaldılar. Bu temelde ortak mücadelenin kadın katliamlarının önüne geçeceğini biliyoruz. Biz kadınlar DAİŞ çetelerinden ve ortaklarından hesap soracağız. Tüm kadınların, inançların ve toplumların ortak yaşamı için mücadele edecek ve özgür yaşamı geliştireceğiz. Bu temelde bu konferansta gelişecek tartışmaların da özgür yaşamın birer yapı taşı olacaklarına inanıyoruz.”
/ANF/