BM Kadın Birimi’nin yeni direktörü Sima Sami Bahous oldu. 4 yıl görevde kalacak olan Bahous daha önce Lübnan’ın BM Daimi Temsilcisi’ydi. Kadın hakları aktivistlerinin Bahous’tan beklentisi feminist sivil toplumun sesini ve etkisini güçlendirmesi yönünde.
BM Genel Sekreteri António Guterres, UN Women Yürütme Kurulu ile yaptığı istişarelerin ardından Ürdünlü Sima Sami Bahous’un BM Kadın Birimi İcra Direktörü olarak atandığını duyurdu.
Genel Sekreter António Guterres, Bahous’u “kadınlar ve kız çocukları için bir kahraman” olarak nitelendirdi.
Bahous, tabanda, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde 35 yılı aşkın liderlik deneyimine sahip.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler) doğrultusunda, kadınların güçlendirilmesini ve haklarını genişletme, ayrımcılık ve şiddeti ele alma ve sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmayı teşvik etme konusunda uzmanlığı bulunuyor.
Bahous, Ürdün’ün New York’taki BM Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı.
Bundan önce, 2012-2016 yılları arasında BM Kalkınma Programı’nda (UNDP) Arap Ülkeleri Bölge Bürosu’nda Yönetici Yardımcısı ve Direktörü, 2008-2012 yılları arasında, Arap Devletleri Ligi’nde Genel Sekreter Yardımcısı ve Sosyal Kalkınma Sektörü Başkanı olarak görev yaptı.
Yeni BM Kadın Birimi Direktörü, 2005-2008 yılları arasında Ürdün’de Yüksek Medya Konseyi Başkanlığı ve 2003-2005 yılları arasında Kral II. Abdullah’ın Danışmanı olarak iki bakanlık görevinde bulundu.
Aynı zamanda UNICEF’te ve bir dizi BM ve sivil toplum örgütünde çalıştı ve Ürdün’deki farklı üniversitelerde gelişim ve iletişim çalışmaları öğretti.
Feministlerden Bahous’a öneriler
BM Kadın Birimi’nin 50’den fazla eski çalışanı, yeni icra direktörü Bahous’a geçtiğimiz günlerde bir açık mektup gönderdi. Yönetim reformu ve dünya çapında cinsiyet eşitliğini daha aktif ve başarılı bir şekilde teşvik eden kapsamlı bir gündem öneriyorlar.
İmzacılardan BM Kadın Birimi’nin eski Barış ve Güvenlik Direktörü Anne Marie Goetz, “BM Kadın Birimi, çok taraflı bir kurumun kalbinde toplumsal cinsiyet eşitliğine olan bağlılığı kurumsallaştırmanın küresel olarak en önemli örneğidir” dedi. “İcra direktörünün rütbesi, genel sekreterin yürütme komitesindeki pozisyonu toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının küresel yönetişim, barış ve kalkınmanın merkezinde olduğunun kabul edildiğinin işaretleridir.”
Mektupta iddialı bir hedef belirliyor: “BM Kadın Birimi’nin görevi, destek, programlar ve politika girişimleri sunma yolları aracılığıyla BM’de, ülkelerde ve uluslararası alanda ataerkil iktidarı alaşağı etmek, BM’nin yaptığı her şeyde cinsiyet eşitliğini merkezde olmasını sağlamak BM Üst Yönetim Grubu ve İcra Komitesindeki yerini kullanmaktır.”
Mektupta feministler, Bahous’tan görevdeki ilk 100 gününü dünyanın dört bir yanındaki kadın hakları aktivistlerini ve savunucularını dinleyerek geçirmesini ve BM Kadın Birimi ve BM’de feminist sivil toplumun sesini ve etkisini güçlendirmesini istedi.
BM Kadın Birimi yönetiminde yıllardır sorun olduğunu söyleyen eski çalışanlar, Bahous’a yazdıkları mektupta nelerin düzeltilmesi gerektiğini sert ifadelerle ortaya koydu:
“Çalışanların zorbalığa, gücün kötüye kullanılmasına, cinsel tacize ve sömürüye maruz kalmasını engellemek için sıfır tolerans politikası uygulamak ve kapsayıcılık, çeşitlilik ve farklılığın sağlanması öncelikli olmalıdır.”
Bahous’a gönderilen mektubun bir diğer imzacısı, UN Women’in selefi Unifem’in eski müdür yardımcısı Joanne Sandler ise şunları söyledi:
“Dünya, kadınlar ve kız çocukları için zor kazanılmış pek çok hakkın erozyona uğramasını önlemek için BM Kadın Birimi ve BM’de kararlı feminist liderliğe hiç bu kadar umutsuzca ihtiyaç duymamıştı.”
/eka/