Gültan Kışanak’ın cezaevinde kaleme aldığı ve Dipnot Yayınları tarafından 2019 yılında yayımlanan “Kürt Siyasetinin Mor Rengi”, sosyalist çizgideki kitaplarıyla ünlü Pluto Press tarafından İngiltere’de basıldı.
Ruken Işık, Emek Ergün ve Janet Biehl’in “The Purple Color of Kurdish Politics: Women Politicians Write from Prison” adıyla İngilizceye çevirdikleri kitabın tanıtım yazısında şu bilgilere yer verildi:
Cezaevinde mektuplar aracılığı ile Kürt kadın siyasetçilerle yaptığı röportajları kitaba dönüştüren Kışanak, Kürt kadınlarının siyasi mücadelesini, kazanımlarını, deneyimlerini, karşılaştıkları zorlukları ve o zorlukların üstesinden gelme yollarını anlatıyor.
“Kürt Siyasetinin Mor Rengi”, 20’den fazla Kürt kadın siyasetçinin hapishane yazılarından oluşan türünün tek örneği bir derleme. Türkiye’deki ataerkiye ve siyasi baskıya karşı kişisel ve kolektif mücadelelerini anlatan kadınlar, faaliyet gösterdikleri siyasi yapıları ve devlet kurumlarını radikal feminist ilke ve uygulamalarıyla nasıl dönüştürdüklerini gösteriyorlar.
Kitap ilgili akademik değerlendirmeler ise şöyle:
“Bu etkileyici seçki, hapsedilmiş Kürt kadın siyasetçilerin kişisel deneyimlerini ve Türkiye’deki cinsiyet eşitsizliğine, ataerkil toplumsal yapılara ve baskıya karşı feminist mücadelelerini vurguluyor.”
Vera Eccarius-Kelly, Siena College, Albany’de Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler profesörü, New York
“Okuyucuyu salt siyasi mücadelenin ötesine, Kürt kadın siyasi mahkûmların birbirine bağlı canlı anılarına ve iç yaşamlarına götürüyor.”
Shahrzad Mojab, Toronto Üniversitesi’nde profesör ve “Women of Kurdistan” kitabının ortak yazarı
“Kafesteki bir kuşun hala şarkı söyleyebildiğinin güçlü bir kanıtı. Bu, dünyadaki bütün insanların el ele vermesi ve koşullar ne olursa olsun özgürlük ve yaşam için mücadeleyi sürdürmesi için ilham verici bir koro.”
Alpa Shah, London School of Economics’te Antropoloji Profesörü, ödüllü “Nightmarch: Among India’s Revolutionary Guerrillas” kitabının yazarı
“Bu önemli, son derece etkileyici çeviri, Kürt kadınlarının siyasi örgütlenmesinin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için önemli bir kaynak. Onların toplumsal cinsiyete eşitliği ve adalet mücadelelerinin, her bir yazarın yaşam yörüngesini nasıl dönüştürdüğüne dair anlayışımıza çok fazla derinlik katıyor.”
Isabel Käser “The Kurdish Women’s Freedom Movement” kitabının yazarı
/esitlik-adalet-kadın/