Halep’te kadınlar savaşın etkilerini ve göçmenliği konuştu

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Kadın Ofisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir panel düzenledi.

Panel, Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nde MSD salonunda, “Savaş şiddeti ve göçmenlik arasında Suriyeli kadınlar” adıyla düzenlendi. Siyasi parti, sivil toplum kurumları ve kadın örgütlerinden onlarca kişi katıldı. 

Panelde konuşan MSD İletişim Ofisi üyesi Zeyneb Qenber, “Toplumun inşası yaratıcı kadınların gücüne bağlıdır ve tarihte de bu doğrulanmıştır” dedi.

Mirabel kardeşlerinin yaptıklarının tüm dünya kadınları için zulme ve adaletsizliğe karşı bir devrim olarak görüldüğüne dikkat çeken Zeyneb Qenber, “Onların katledildiği gün dünya kadınları tarafından haklarını elde etmek için anma günü olarak görülüyor ve kadına yönelik şiddetle mücadele günü olarak kutlanıyor” ifadelerini kullandı.

Daha sonra MSD Kadın Ofisi üyesi Îman Elo, cinsiyetçiliğe dayalı psikolojik ve fiziksel şiddet biçimlerine ilişkin konuştu. Îman Elo, kadına yönelik şiddetin dünya çapındaki dengesini anlattı ve şiddeti önlemenin ideolojik yöntemlerine de değindi.

Kürt İlerici Demokratik Partisi-Suriye üyesi Xalîde Silêman, “Savaş sırasında hiçbir ahlak yoktur ve Suriye halkının başına gelen adam kaçırma, hedef alınma gibi olaylar en büyük savaş suçlarından biridir” diye belirtti.

‘KAÇIRILAN KADINLAR FOTOĞRAFLARI AKLIMIZDA’

Xalîde Silêman şöyle devam etti: “işgalci Türk devletinin çeteleri tarafından işlenen en büyük suçlar işgal altındaki Efrîn’de gerçekleşti. Kürt kadınlarının kaçırılması ve işgalci Türk devletinin zindanlarından saklanması fotoğrafları aklımızdan çıkmıyor” diye konuştu.

Bağımsız şahsiyetlerden olan Öğretmen Kefa Xilo, “İktidar sistemleri, kontrolden sonra cinsiyetçiliği yaymak ve kadınları küçük düşürmek için bir eğitim sistemi belirledi. Bundan dolayı da kadınların özgürlüğüne saygı duyan bilgili bir nesil yetiştirilmesine ihtiyaç var” dedi.

‘YPJ İNTİKAM ALDI’

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Ofisi yöneticisi Sena Mihemed Elî ise, Kürt kadınlarının siyasi, ekonomik, askeri ve toplumsal alanlarda kanıtladığını ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) sayesinde elde edilen kazanımlar yoluyla kadınların iradesini yok etmeye çalışan DAIŞ çeteleri gibi tüm terörist örgütlerden intikamını aldığını dile getirdi.

Panelin sonunda ataerkil zihniyete ve kadın örgütleri arasında işbirliğini güçlendirmek için mücadelenin büyütülmesi çağrısında bulunuldu.

 

/ANHA/

Öne Çıkanlar