Şengal’de gerçekleşen 3 Ağustos 2014 tarihli soykırım sonrası yaşamı tamamen değişen bir inanç grubu ve Êzidî bir kadının hikayesi “Hêza” Boden Uluslararası Film Festivali’den en iyi belgesel ödülünü alarak döndü.
Yönetmen ve Yapımcı Derya Deniz imzalı “Hêza” belgeseli Boden Uluslararası Film Festivali’nde en iyi belgesel ödülüne layık görüldü.
NuJinha’nın haberine göre belgeselde, müzikler Mehmud Berazî tarafından hazırlandı. Montaj ve görüntüleri Şaristan Mahîr, Aza Boran, Afat Baz ve Îbrahîm Sedî tarafından çekildi. Belgeselin hazırlanması yaklaşık bir yıl sürerken Hêza’nın yürüdüğü izleri takip etti kamera ve Şengal’den Kuzey Doğu Suriye’ye, Rakka’ya uzanan bir coğrafyayı kapsadı.
Hêza’nın hikayesi
Belgesel IŞİD tarafından 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e gerçekleşen saldırı sırasında köleleştirilen Êzidî bir kadın olan Hêza’nın hikayesini anlatıyor. Hêza’ın IŞİD’in elinde neler yaşadığı, nasıl kaçmayı başardığını ve kaçtıktan sonra hayatına nasıl devam ettiğini yansıtıyor ekranlara.
“Hêza” soykırımın olduğu kadar kendi acılarının, ıstırabı ve adalet mücadelesinin canlı bir tanığı olarak çıkıyor karşımıza. Hêza adıyla belgeselleştirilen hikaye, aslında aynı zamanda kaçırılan, köleleştirilen, katledilen, intihara sürüklenen ve özgürlüğe yürüyen tüm kadınların da hikayesi.
Komutanlığa giden yol
Hêza’nın IŞİD tarafından kaçırıldıktan sonra Rakka’ya götürülmesi, burada defalarca intihara kalkışması ve örgütün elinden kaçmasının ardından 2015 yılında Şengal’e döndükten sonra Kürt Êzidî bir kadın olarak YJŞ’ye katılalarak komutan olmasını beyaz perdede izliyoruz.
YJŞ Komutanı Hêza, çok değil bir yıl sonra 2016 yılında Rakka’ya, Rakka’yı IŞİD’in elinden kurtarmaya, özgürleştirme hamlesine katılıyor. Kenti özgürleştirdikten sonra kentte esir tutulduğu sırada kendisinin özgürleşmesinde yardımcı olan aileye de bularak ziyaret ediyor.