Irak’ta ‘Kişisel Statü Yasası’nın değiştirilmesi talebine tepkiler giderek büyürken, insan hakları aktivistleri yasada yapılacak değişikliklerin kadın ve çocuklara yönelik bir zulüm olacağını söyledi…
Irak’ta, 1959 Tarih 188 Sayılı Kişisel Statü Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklere tepkiler giderek artıyor. Yasa değişikliği teklifinde kadınlar miras, velayet ve annelik haklarından mahrum bırakılıyor. Avukatlar, parlamenterler, aktivistler ve toplumun büyük bir kesimi bu değişikliği kadın ve çocuk haklarının ihlali olarak değerlendiriyor.
Aktivist Kejal Ali Şair ve Süleymaniye Kütüphanesi Müdürü Kevser Muhammed, yasa değişikliği teklifi ve bunun toplum üzerindeki olası etkileri hakkında Rojnews’e konuştu.
Kejal Ali Şair, Şiilerin baskısı altında Kişisel Statü Yasası’nda değişiklik yapılmasının istendiğine işaret ederek, “İnsan haklarının ihlali anlamına gelen bu durum kadın ve çocuklar için zulüm anlamına geliyor. Hiçbir uluslararası hukuk nezdinde yasanın değiştirilmesi kabul edilemez. Ancak ne yazık ki burada yasa değişikliği adı altında kadınların hakları açıkça ihlal ediliyor. Bu durum kabul edilemez, tüm kadınlar bu yasanın değiştirilmesi girişimlerine karşı çıkmalıdır” dedi.
Yapılmak istenen değişikliklerle kadınların haklarının elinden alındığı ve çocukların 7 yaşlarından itibaren annelerinden uzaklaştırılmalarının amaçlandığını bildiren Kejal Ali Şair, devamla şunları kaydetti; “İnsan ve kadın haklarını ihlal eden bu durum dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez. Bu nedenle kadınlar ve Kurdistan genelindeki siyasi kadınlar olarak bu duruma tepkimizi göstermeli ve bu yasanın değiştirilmesine engel olmalıyız.”
Kevser Muhammed, yasa değişikliği talebinin uygun olmadığını ve 9 yaşındaki kız çocuklarının evlendirilmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “Eğer bu yasada değişiklik yapılır ve çocuklar küçük yaşta evlendirilmeye çalışılırsa bu durum toplumdaki yapıyı değiştirir ve boşanma oranlarında artış yaşanır. Çocukları ve toplumu olumsuz etkileyecek bu durum kabul edilemez” diye bildirdi.
Kadın ve insan hakları örgütlerinin Kişisel Statü Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklere karşı tutumuna değinen Kevser Muhammed, sözlerini şöyle noktaladı; “Kadınlar ile insan, kadın ve çocuk hakları örgütleri yapılmak istenen yasa değişikliklerine karşı ortak bir tutum sergilemelidir. Yasa değişikliği talebine yalnızca kadınlar değil, erkekler de karşı çıkmalı ve reddetmelidir.”
/rn/