IŞİD’in Êzîdîlere yönelik soykırımını belgelemek için Şengal’e giden Alman gazeteci Marlene Förster ve Sloven meslektaşı Matej Kavčič 4 haftadır Bağdat’taki istihbarat merkezinde tutuluyor. Kamuoyu baskısı üzerine geçtiğimiz günlerde mahkemeye çıkartılan gazetecilerden Förster casuslukla suçlanıyor.
Rewşan Deniz/ Yeni Özgür Politika
Gazeteciler Förster ve Kavčič, IŞİD tarafından Êzîdîlere karşı gerçekleştirilen soykırım ardından Şengal’de yaşananları yerinde gözlemlemek, araştırma yapmak ve yaşanan travmayı Alman kamuoyuna aktarmak için birkaç aydır Şengal’de bulunuyordu. Gazeteciler 20 Nisan’da katıldıkları “Çarşema Sor” etkinlikleri ardından Irak güçleri tarafından kontrol noktasında durdurularak gözaltına alınmıştı. Gazeteci Matej Kavčič ve Marlene Förster geçtiğimiz günlerde avukatları ile görüştürülerek hakim karşısına çıkarıldı.
Telefonla görüştük
Marlen’in kendisini 11 Mayıs’ta telefonla aradığını söyleyen annesi Lydia Förster, “İlk birkaç dakika ağladık, sonra konuşma kesildi. Ama sonra tekrar aradı. Çevresinde kendisini dinleyenler olduğunu söyleyerek sadece İngilizce konuşabileceğimizi söyledi. İyi olduğunu söyledi” dedi.
1 ay sonra mahkemeye çıkarıldı
Förster, Bağdat’ta bulunan Almanya Büyükelçiliği’nden bir yetkilinin kendisini Salı günü arayarak kızının 16 Mayıs Pazartesi günü Sulh hakimliğinde ifade verdiği bilgisini aktardığını söyledi. Förster, “Neredeyse bir ay sonra, avukatla Marlene arasında nihayet doğrudan bir temas kurulduğuna sevindim. Alman Büyükelçiliği’nin birçok başvurusuna rağmen bu görüşmenin yapılmasının neden bu kadar uzun sürdüğü benim için bir sır olarak kaldı” dedi.
Dayanışma moral verdi
İfade sırasında Marlene’nin yanında Alman Büyükelçiliğindeki bir yetkili ile avukatının bulunduğunu da aktaran Förster, “Marlene manevi olarak biraz zorlanmış. Elçilikteki görevli Almanya’da kendisi için verilen dayanışmayı anlattığında morali düzelmiş” dedi.
‘Casusluk’la suçlanıyor
Marlene’ye yöneltilen ‘terör örgütüne yardım etmek’ suçlamasının düşürüldüğü bilgisi veren Lydia Förster, “Şimdi vizesi bittiği halde Şengal’de bulunmak ve casusluk suçlaması ile yargılanıyor. Ancak, elçilikteki görevli casusluk suçlamasının asılsız olduğunu ve davanın düşeceğini söyledi” dedi.
Gazetecilik suç sayılıyor
Förster, kızının sadece gazeteci olduğunu vurgulayarak, “Terör suçlamasının ortadan kalkmasına sevindim. Ancak Irak devleti, Şengal’deki durumla bağlantılı olarak gazeteciliği suç olarak sayıyor” diyerek yapılanlara tepki gösterdi.
Kamuoyu baskısı etkili oldu
Förster, kızına gösterilen dayanışmanın kendisi için moral kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Dayanışma çalışmaları ve kamuoyu baskısı olmasaydı, avukat görüşmesi ve mahkeme de olmazdı. Ancak kızım ve arkadaşı halen özgürlüklerine kavuşamadılar. Bu yüzden kamuoyu baskısının devam etmesi çok önemli” diye belirtti.
Kavčič’in suçu bilinmiyor
Diğer yandan Gazeteci Matej Kavčič’in avukatı ile görüştürülerek, 15 Mayıs Pazar günü ifadesi alındı. Ancak Kavčič’in ne ile suçlandığı bilinmiyor.
İmza kampanyası yürütülüyor
Öte yandan Irak’ta tutuklu gazetecilere destek için Free Marlene und Matej (FMM) isimli bir insiyatif kuruldu. İnsiyatif iki gazetecinin serbest bırakılması için https://chng.it/gRqwz4DGLg adresi üzerinden online bir imza kampanyası başlattı. 8 Mayıs’ta başlayan kampanyaya şimdiye kadar aralarında siyasetçiler, sanatçılar ve gazetecilerin de olduğu 46 bini aşkın kişi katılarak destek verdi.
Tanınmış isimlerden destek
Metne imza atanlar arasında; Avrupa Parlamentosu eski Başkan Yardımcısı Evelyne Gebhardt (SPD), Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ile tanınmış Alman oyuncular Emilia Schüle ve Jannis Niewöhner de var.