Kürdistan Ulusal Kadın Kongresi Komisyonu ile Kürdistan Kadın Birliği tarafından düzenlenen “Kadın Soykırımına Son” çalıştayda konuşan kadınlar, birlik çağrısında bulundu.
Kürdistan Ulusal Kadın Kongresi Komisyonu ile Kürdistan Kadın Birliği tarafından “Kadın Soykırımına Son” sloganıyla Süleymaniye’de Kürdistan’ın dört parçasındaki kadınların buluştuğu bir çalıştay düzenlendi.
Tewar Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştay, ikinci panelin konuşmacılarıyla devam etti. Panelinin moderatörlüğünü Sazyan Şehit Talib yaptı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Federal Kürdistan’daki temsilcisi Evin Siwid, işgal altındaki kadınların durumunu, Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) sözcüsü Sabiha Sebri İbrahim ise günümüzde Êzidî kadınların yaşadıklarını anlattı.
Yasalar yaygınlaştırılmalı
Evin Siwid, Rojava’da erkek egemen zihniyetine karşı büyük bir mücadele verildiğini anlattı. Devrim öncesi kadınların Rojava’da birçok zorluk ile karşı karşıya kaldıklarını ancak devrim sonrası kadınların kendilerini örgütlediklerinden bahseden Evin Siwid, “Kadınların birlik ve beraberliği birçok başarıyı beraberinde getirdi. Eş başkanlık sistemi ile kendini örgütledi. Bu kazanımlar kolay elde edilmedi” dedi. Kadınların kazanımlarını korumak için mücadelelerini sürdürdüklerinden bahseden Evin Siwid, “Cizre, Efrin ve Kobanê’de kadınların çıkardığı yasalar hem kadınların hem de çocukların haklarını koruyor. Bu yasaların Kuzey ve Doğu Suriye’nin tamamında çıkarılması gerektiği yönünde yaygın bir fikir var” diye belirtti.
“İşgal bölgelerinde ihlaller arttı”
Kadınların yaşadıkları sorunları anlatan Evin Siwid, “Kuzey ve Doğu Suriye’de son üç yılda 13 kadın katledildi. 2021-2022 yılları arasında 27 kadın intihara sürüklendi. Toplumdaki tüm sorunlar kadınları etkiliyor. Rojava Kürdistan’ında kadın evleri var. Kadınlar, kadın sorununu çözmek için büyük bir fedakarlıkla çalışıyor. En önemli şey, erkek ve kadınların sorunlarını çözme konusunda eğitmektir. İşgal altındaki yerlerde kadına yönelik şiddet çok ciddi boyutta. Yüzlerce tanrının heykelinin bulunduğu Efrin’de Türk devleti tecavüz, cinayet ve zorla evlendirme yoluyla büyük bir şiddet uyguluyor. 2020’de işgal altındaki yerlerde 16 kadın katledildi, 48 kadın kaçırıldı. 2021’de 29 kadın katledildi, 6’sı işkenceyle öldürüldü, 61 kadın kaçırıldı. Bugün Kürt kadınlarına yönelik bir soykırım politikası yürütülüyor. Bu anlamda kadın birliğinin daha da güçlü olması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Şengalli kadınların yaşadıkları
TEJÊ sözcüsü Sabiha Sebri İbrahim ise Şengal’e yönelik saldırılardan söz etti. Şengal’e yönelik saldırılarda en çok şiddet ile karşı karşıya gelenin kadınlar olduğunu ifade eden Sabiha Sebri İbrahim, şöyle konuştu:
“Êzidî kadınlar olarak 74 fermandan geçtik. Bu fermanlardan en çok zarar gören Êzidî kadınlar oldu. Bu 2014’teki DAİŞ saldırısında da böyleydi. Kaçırılan binlerce Êzidî kadından hala haber alınmış değil. Kuşkusuz biz Êzidî kadınları olarak Rojava devriminden güç ve moral aldık. Êzidî kadınlar üzerindeki baskının azaldığını söyleyemeyiz. Kadınlar siyasetten dışlandı, yaşam hakkından yoksun bırakıldı. Êzidî kadınların şahsında toplumu yok etmek istiyorlar. Bugün DAİŞ’ten kurtarılan Şengal’i kadınlar eline silah alarak Êzidî ve Şengal kadınlarını savunuyor.”
Êzidî kadınların şimdi Şengal’de uygulanan siyasete başkaldırdığını sözlerine ekleyen Sabiha Sebri İbrahim, bu tür çalıştayların devam etmesi gerektiğine işaret etti.
/Jinhaagency.net/