Kadınlar ve kız çocukları, her gün 12 milyar saatin üzerinde ücretsiz ev işi, bakım işi yapıyor ve bu işin toplumsal ve ekonomik açıdan değeri bilinmiyor…
*
Dünya çapında ev işlerinin yaklaşık dörtte üçü kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor, ancak bunun için ya hiç para almıyorlar ya da çok az para alıyorlar. Yapılan bir araştırmaya göre dünya genelinde erkekler günde ortalama 6 saat 44 dakika çalışıyor ve dışarıda çalıştığı için bunun karşılığında ücret alıyor. Kadınlar ise günde ortalama 7 saat 28 dakika çalışıyor, ancak yalnızca ortalama 3 saate denk gelen ücret alıyorlar. Çünkü kadınların çoğu evde ve ücretsiz çalışıyor.
Bu durum, kadın ve erkekler arasındaki gelir, zenginlik ve nüfuz farklılıklarını artırıyor. Bu nedenle ev işi, kadın ve erkek arasında süregelen eşitsizliklerin merkezi bir faktörü olarak öne çıkıyor.
Küresel olarak kadınlar erkeklerden ortalama yüzde 30 daha az kazanıyor ve güvencesiz ya da düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kalma olasılıkları daha yüksek. Aynı zamanda erkekler kadınlara göre yüzde 50 daha fazla servete sahip. Kadınlar aynı zamanda önemli ölçüde daha az sosyal güvenceye sahip ve emekliliğe hak kazanma ihtimalleri de daha düşük; emeklilik yaşında herhangi bir sosyal yardım alamayan kişilerin neredeyse üçte ikisi kadın.
Kadın ve erkekler arasındaki gelir ve servet farklılıklarının nedeni nedir? Bunlar genellikle kadınların daha az veya daha az çalışmasıyla açıklanmaktadır. Ancak bu doğru değil: Ortalama olarak dünya çapında ve dünyanın hemen hemen her ülkesinde kadınlar erkeklerden daha fazla saat çalışıyor. Ancak erkeklerden farklı olarak kadınlara yaptıkları iş için ücret ödenmiyor.
Araştırmaya göre kadınlar her gün ortalama 12 milyar saat iş yapıyor. Yapılan işlerin başında ise yemek pişirme, çamaşır, temizlik, tamirat, çocuk bakımı, su ve yakacak tedariği geliyor…