KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad gerçekleştirilen Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı’nın sonuç bildirgesine ilişkin, “Kadınların dört parçada yaşadığı sorunlar aynı. Böylesi bir süreçte kadınların ihtiyacı birlik ve ortak mücadeledir” vurgusu yaptı.
Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kadın Komisyonu ve Kürdistan Kadın Birliği Süleymaniye’de Kürdistan’ın her bölgesinden kadınların katılımıyla, “Qirkirina jinan bi dawî bikin”(Kadın Soykırımına Son Verin) sloganıyla Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı düzenledi. 12 Mart’ta düzenlenen çalıştaya farklı bölgelerden çok sayıda kadın siyasetçi ve aktivist katıldı. Çalıştayda Kürdistan’da kadın kazanımlarına yönelik geliştirilen saldırılar, şiddet ve kadın katliamlarına yönelik değerlendirme ve tartışmalar yapıldı. Çalıştayın sonuç bildirgesinde ulusal Kürt Kadın Konferansı’nın yapılması çağrısı yapılırken, Êzidî kadınların korunması, kadına yönelik geliştirilen kırım politikalarına karşı ortak mücadele vurgusu yapıldı.
Çalıştayın önemi, içeriği, sonuçları ve Kürdistan’da kadına dönük geliştirilen saldırılara ilişkin Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Zeyneb Murad Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmelerde bulundu.
‘DÖRT PARÇADA DEMOKRASİ KRİZİ VAR’
Zeyneb Murad, çalıştayın düzenlemenin asıl amacının kadınların sorunlarına kadın gözünden bakmak olduğunu belirterek, “Hem dünyada hem de Ortadoğu’da özelde de Başur Kürdistan’da kadın cinayetleri çok yüksek bir rakama ulaştı. Kürt kadınlarının kendi varoluşları ve kimlikleri için mücadele verdikleri bilinmektedir. Bunun egemen devletler tarafından bir tehlike olarak görüldüğü ve bu nedenle kadınlara farklı şekillerde saldırdıkları biliniyor. İstatistikler kadın cinayetlerinin ve intiharlarının bölgelerde çok arttığını gösteriyor. Başur Kürdistan’ı için örnek verecek olursak burada otoriter bir sistem var. Bölgede aktif olarak çalışan kadınlar ya tutuklanıyor ya da susturuluyor” dedi.
‘NE KADAR BÖLÜNÜRSE O KADAR ZAYIFLAR’
Zeyneb Murad, Kürdistan’ın her yerinde kadınlara yönelik saldırıların altında yatan nedenlerin benzer olduğunu ve bu durumun tartışılması gerektiğini ifade ederek, “Kadınlara karşı özel ve sistematik bir politika yürütülüyor. Dünyaya örnek olmuş bir kadın devrimi var. Ancak aynı zamanda işgalci güçler tarafından sosyal ve siyasi saldırılar sürdürülüyor. Bundan dolayı KNK olarak böylesi bir çalıştaya ihtiyaç duyduk. Temel amacımız Kürdistan’ın dört parçasındaki kadınların sorunlarını çözmektir. Kadınların saldırıya uğradığı ve kadın kazanımlarının tehlikede olduğu tartışıldı. Kürdistan’ın neresinde bir kadın katledilirse veya saldırıya uğrarsa diğer parçaların ona sahip çıkması kararlaştırıldı. Bu yüzden birbirimize sahip çıkarak ortak bir şekilde mücadele etmemizin sorumluluklarımızdan biri olduğunu tartıştık” diye belirtti.
ROJAVA DEVRİMİ
Çalıştayda önemli değerlendirmelerin yapıldığına dikkat çeken Zeyneb Murad, “Özgürlük talebinde bulunan kadınlar tehlikeli olarak görülüyor. Bu yüzden soykırım saldırıları artıyor. Çünkü bir gerçek var ki kadın özgürse toplum da özgürdür. Dolayısıyla bu saldırılar kadınlar şahsında topluma yapılmaktadır. Bu politikalara her gün bir yenisi ekleniyor. Kürt kadınları hiçbir zaman geri adım atmadı. Bunun örneği de Rojava Devrimi’dir. Direnişimiz ve mücadelemiz ne kadar büyürse saldırılar o kadar yoğunlaşıyor. Ama bu mücadelede yorulan bizler olmayacağız ve sonuna kadar kazanımlarımızı korumaya ve hakkımız olanı istemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
BAĞIMSIZ İRADE
Zeyneb Murad, çalıştayın sonuç bildirgesine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Çalıştayda Kürdistan’ın dört parçasındaki kadınların bu bilince karşı birlik içinde durması gerektiği vurgulandı. Önemli ve kapsamlı bir çalıştaydı. Çalıştayın sonuçlarından biri de, her bölgede katledilen ve şiddete maruz kalan kadınlara karşı sorumluluk sahibi olunması gerektiği vurgulandı. Kürt kadınları olarak iç sorunlarımızı tartışarak çözmek zorundayız. Katledilen kadınların katillerinin bulunması için mücadele etmek ulusal bir sorumluluktur. Bu nedenle Kürt siyasi parti ve kurumlarına çağrıda bulunduk. Bu çağrıda kadınların bağımsız bir irade olarak tanınması ve tüm faaliyetlere kadınları dahil etmekti. Yine kadınlar ulusal birlik çalışmalarında aktif olarak yer alması fikri de epeyce tartışıldı ve kararlaştırıldı” ifadelerini kullandı.
ÊZİDÎ KADINLAR
Êzidî kadınların korunması için dört kolda ortak bir mücadelenin verileceğini belirten Zeyneb Murad, “Çalıştayda tartışılan bir diğer önemli nokta da Êzidî kadınların korunmasıydı. Êzidî kadınların korunmasının her bir Kürt kadının ulusal sorumluluğu olduğu vurgulandı. Çünkü Êzidî kadınların yarası çok derin. Ve bu yara halen kapanmış değil. Bu sorunun çözülmesi için de yasalara ihtiyaç var. Bu nedenle Êzidî kadınlar için harekete geçmek tüm Kürt kadınlarının görev ve sorumluluğudur. Êzidî kadınların kurtuluşu ulusal bir kazançtır. Bunun yanı sıra mücadelede de radikal adımlar atılmasına karar verildi. Dört parçada egemen erkek devletlere karşı tek ses olmamız ve bunu ortak bir şekilde örgütlememiz gerekir” şeklinde konuşmasını noktaladı.
MA / Zeynep Durgut