Kobani Üniversitesi 30 Eylül 2017 yılında Özerk Yönetim tarafından kuruldu. Dört yıl süren savaş ve çatışmaların ardından üniversite öğrencileri ilk kez mezun etti. 28 Ekim tarihinde mezuniyet için şölen düzenledi.
Her Kobanili genç kadın ve erkeğin hayali bugün bu başarıyı görmekti. Üniversite ilk açıldığında sadece Kürt bilim ve edebiyatı fakülteleri vardı. Daha sonra her yıl fakülte sayısında artış yaşandı. Kürt Edebiyatı, fizik, yeterlilik bölümlerinden mezun olan 32 öğrenci, Özerk Yönetim kurumlarında yerini alacak. Bugün yüzlerce kişi kendi anadilinde eğitim görmek için bu üniversiteye yöneliyor.
Mezun olan öğrenciler Jinhaagency’e konuştular…
Mezun olduğu için mutlu
Savaşa ve tüm zorluklara rağmen mezun olduklarını ve bu nedenle mutlu olduklarını ifade eden Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencisi Emel Memo, “Bütün zorluklara rağmen bir mücadele verdik ve bunun sonucunda başarılı olduk. Herkes bu hayali kuruyordu ancak gerçekte dile getirilmiyordu. Çok sayıda kişi boşuna okuduğumuzu söylüyordu. Ancak inancımız onların sözlerinden daha güçlüydü” dedi. Anadilleri olan Kürtçe eğitim gördükleri için çok sevinçli olduklarını dile getiren Emel Memo, “Kürtçe bir üniversitenin açılacağına kim inanırdı. Kürtçe eğitim veren bir üniversitede yer almak benim için hayaldi ancak bu hayal gerçekleşti. Benim için önemli olan üniversitenin benim dilimde olmasıydı. Doğrudur ilk yıl üniversite birçok dildeydi. Kendimi bir sınırda bırakmadım. Dil engellerini aştım. Mezun olduğumuz içinde çok sevinçliyim” ifadelerini kullandı.
“Engellemelere rağmen umudumuzu yitirmedik”
Öğrencilerden Şadiman Hısi, ısrarları ile zorluk ve engelleri aştığını söyledi. Kobanê’ye geldikleri zaman bir üniversitenin açılacağına inanmadıklarını belirten Şadiman Hısi, “Kent yıkılmıştı ve imkanlar kısıtlıydı. Kendi dilimizde özellikle savaş koşullarına rağmen üniversiteyi bitirdiğimiz için çok şanslıyız. Birçok devlet, üniversitemizi resmi olarak tanımamış olabilir. Devletlerin kabul edip etmemesi benim için önemli değil. Çünkü biz kabul ediyoruz. Önemli olan bu” dedi. Efrin savaşı sırasında üniversitenin birçok kez kapandığını ve 2019’da da Gire Spi, Serêkaniye savaşında da üniversitenin kapandığını aktaran Şadiman Hısi, “Kapanmasına ve korona sürecinin olmasına rağmen eğitimimize internet üzerinden devam ettik. Bütün engellemelere rağmen umudumuzu yitirmedik ve amacımıza ulaştık” diye konuştu.
Aileler çocuklarına engel olmasınlar
Sevincini dile getiren Silava Qeto, “İngilizce de zorlanıyordum. Ancak bu zorluğu da aştım. Kadın sayısının erkek sayısından fazla olması mutluluk verici bir şey. Kadın bildiği öğrendiği oranda topluma da öğretir. Elimden geldiğince kendimi geliştirmeyi sürdüreceğim. Ailelerin çocuklarına engel olmamasını istiyorum” dedi.