Yaşamı, mücadelesi ve direnişiyle kültür-sanat hareketi şehitlerinin simgesi olan Hozan Mizgîn, Kürt hakikatinin sesi oldu. Şehit Mizgîn’in sesi ve müziğiyle büyüyen binlerce Kürt çocuğu, bugün onun gibi dağlarda savaşıp direniyor.
11 Mayıs 1992 yılında Tetwan’da şehitler kervanına katılan devrimci sanatçı ve efsanevi komutan şehit Mizgîn’in (Gurbet Aydın), şehadetinin 31. yıl dönümü. 1965 yılında Êlih’te doğan Hozan Mizgîn, birkaç yıl okula gittikten sonra kadınlara yönelik feodal baskılardan dolayı ailesi okula devam etmesine izin vermez. Kendisine dayatılan yaşamı hiçbir zaman kabul etmez. Küçük yaşlarda Kürt Özgürlük Hareketi ile tanışır, 1980 yılında yönünü özgürlük mücadelesine verir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerini tüm kalbiyle benimser ve Lübnan’a; Önderlik sahasına geçer.
Hozan Mizgîn’in güzel sesini fark eden Abdullah Öcalan, kültür ve sanat çalışmaları için onu Avrupa’ya gönderir. Şehit Hozan Sefqan ile birlikte sanat faaliyetlerinde yer alır, Koma Berxwedan’ın üyelerinden biri olur. İdeolojik eğitimlerden de geçer. Sadece bir sanatçı değil, yeri geldiğinde bir komutan, bir savaşçı olur ve Kurdistan’ın özgürlüğü için ne gerekiyorsa yapar. Gurbet Aydın Avrupa’dan döndükten sonra Başûr alanlarında, Mêrdîn eyaletinde örgütlenme çalışmaları yürütür.
Kararlı ve mütevazi duruşuyla kısa bir sürede halkın sevgisini kazanır. Kitleleri örgütler, kapsamlı ve başarılı ilişkiler kurar. Yoldaşları arasında da çok sevilen Hozan Mizgîn, halk üzerindeki büyük etkisi nedeniyle düşmanın hedefi haline gelir. Devrimci sanatçı ve efsanevi komutan, 11 Mayıs 1992’de Tetwan’da büyük bir direniş sonucu şehit düşer. Hozan Mizgîn’in sesi ve müziğiyle büyüyen binlerce Kürt çocuğu, bugün onun gibi dağlarda ve şehirlerde onun müziğinin yarattığı ruh ve coşkuyla savaşıp direniyor.