Kürt kadınları şiddete karşı mücadelenin kahramanlarıdır

Kadına yönelik şiddetin bitirilmesi için uluslararası hukukun daha etkin biçimde işletilmesi gerektiğini söyleyen Sofi Zaza, Kürt kadınların, kadına yönelik şiddetle mücadelenin kahramanları olduğunu belirtti.

Suriye’de Türk devletinin işgali altında bulunan bölgelerde kadınlara yönelik yaşanan şiddete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lübnanlı insan hakları aktivisti ve hukukçu Dr. Sofi Zaza, Kürt kadınının kadına yönelik şiddetle mücadeledeki rolüne dikkat çekti.

ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI HUKUK İŞLETİLMELİ

İşgal altındaki yerlerde kadınlara ve çocuklara yönelik yapılan şiddetin her gün belgelendiğine dikkat çeken Sofi, “Uluslararası hukuka göre kadına şiddet gösteren kişi ve buna göz yuman devlet cezalandırılır. İşgal altındaki yerlerde kadına yönelik yapılan şiddetin denetlenmesi için uluslararası hukuk kurumlarının daha işler kılınması gerekiyor” dedi.

Uluslararası ceza verilerine değinen Sofi, “Uluslararası kurumlar tarafından her 3 ülkeden 2’si kadına yönelik şiddet nedeniyle cezalandırılıyor. Aynı zamanda dünyadaki 37 ülkede tecavüz eden erkek tecavüz ettiği kadınla evlenmeyi kabul ederse erkek affediliyor. 49 ülkede ise kadını koruyan hiçbir kanun bulunmuyor” şeklinde konuştu.

KÜRT KADINLAR GERÇEK KAHRAMANLARDIR

Sofi, Türk devletinin işgal ettiği İdlib ve Kuzey ve Doğu Suriye’nin bir bölümünde insanlığa karşı suçlar işlendiğini ifade eden ve savaşın en büyük mağdurunun kadınlar ve çocuklar olduğunu dile getiren Sofi, “Kadınlar, tecavüze uğruyor. Buna karşı kadınlar, büyük bir mücadele içindedir. Kürt kadınlar, Kuzey ve Doğu Suriye’de IŞİD’e karşı muazzam bir direniş göstermişti” diye konuştu.

Sofi sözlerini şöyle sürdürdü: “Eline silah alarak kadınları kurtarmaya ilk Kürt kadını gitmiştir. Bu kadınlar gerçek kahramanlardır. Kadının haklarına kavuşmasının mimarlarıdır.”

Dünyada kadına yönelik şiddetin sürdüğüne dikkat çeken Sofi, şiddetin azaltılması için öncelikle erkeklerin bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kapitalist yönetimlerin, kadının karar alma sürecine dahil olmasını istemediğini söyleyen Sofi, 5 bin yıl öncesi bile; Maya uygarlığında kadınların karar alma süreçlerinde yer aldığına dikkat çekti.

/ANHA/

Öne Çıkanlar