Lübnan’daki feminist çalışma her geçen gün daha da gelişiyor ve yeni ufukların gelişmesini de kendisiyle birlikte oluşturuyor.
Jinha’nın haberine göre bu kapsamda, Güç Merkezlerinde Kadınlar Derneği (VVIP), Beyrut’un doğusundaki Zouk Mosbeh Bölgesi’nde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda farklı kadın oluşumlarından temsilciler bir araya geldi. Amaç, deneyimleri paylaşmak ve olumsuzlukları olumluya dönüştürmek için fırsatlar oluşturmak. Yine bu kapsamda yerel ve uluslararası uzmanlığa sahip öncü kadınlardan oluşan bir ağ oluşturmakta hedefleniyor.
Yeni projeye imza atmak istiyorlar
Dernek Başkanı Carol Hobeika ajansımıza konuşarak, “Toplantının amacı, çeşitli alanlarda toplum öncülerinden ve karar vericilerden bir kadın girişimciler topluluğu ve ağı oluşturmak. Topluma yardım etmenin yanı sıra kendimizi geliştirmeye çalışmalıyız ve diğer kişilerin deneyimlerini öğrenmeliyiz. 2017’den beri bunun için mücadele ediyoruz. Ayrıca dernekte bir spor faaliyeti düzenledik ve yaşlılara da yardımcı olduk. Milli Eğitim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı ile Dünya Bankası’ndan uzmanlarla projeler yürütüyoruz. Bu ağ aracılığıyla kadınların kapasitelerini geliştirmek ve çok sayıda kadına ulaşmak için yeni bir proje başlatmak istiyoruz” dedi.
Her alanda güçlendirme şart
Lübnan’da 15 yıldır dahiliye doktoru olarak çalıştığını ifade eden uzman Dr. Jocelyn Sasin da “Korona virüs sürecinde yaptığım işin ne kadar kutsal olduğunu hissettim. Bu meslek sadece erkeklerin yapabileceği bir meslek değil, kadınlara da ihtiyacı var” diye belirtti. Özellikle sağlık alanı başta olmak üzere her alanda kadınların güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Jocelyn Sasin, kadınların psikolojik ve fiziksel sağlıklarına dikkat etmelerini istedi.
“Öncülük edebilir ve değiştirebiliriz”
Kadınların teknoloji alanındaki rollerine dikkat çekmek için bu toplantıya katıldığını anlatan Dijital Pazarlama Uzmanı Dareen Saleh ise, “Arap dünyasında farkındalık yaratmak için bir dizi haftalık eğitici kısa videolardan oluşan ‘Tech’ adlı bir uygulama yaptım. Bu uygulama topluma birçok anlamda yardımcı olacak bir uygulama” diye ifade etti. Her bir kadının paylaşacağı bir hikayesinin olduğunu sözlerine ekleyen Dareen Saleh, “Öncülük edebilir ve değiştirebiliriz” dedi.
Maddi manevi destek
İşçi Kalkınma Kurumu yöneticisi Afaf Mixail da “Kurum 1999 yılında insanlara yardım etmek ve hizmet etmek için kuruldu. Temel amacı iş imkanı sağlamaktı. Verdiği ücretsiz eğitimlerle ekonomik alana katkıda bulunmaya çalıştı. İddialı projelerde maddi manevi destekler sunuyor” diye konuştu. Kurumun kadınların yüzde 76’sının ve gençlerin yüzde 39’unun güçlenmesine katkıda bulduğunu söyleyen Afaf Mixail, küçük işletme ve meslek sahipleri de dahil olmak üzere toplumum tüm kesiminden 5 binden fazla kişiye yardım ettiğine işaret etti. VVIP Derneği’ndeki rolüyle ilgili olarak da Afaf Mixail, “Bu dernek kadın sorunları ve eğitimi ile ilgileniyor. Amaçlarından biri de kadınları güçlendirmektir. Bu yüzden derneğin kuruluşunda yer aldım” şeklinde konuştu.
/Jinhaagency1.com/