2021 Nobel Barış ödülüne layık görülen Filipinli gazeteci Maria Ressa, ödülü mesleğine olan bağlılığın takdiri olarak değerlendiriyor.
Ayrıca kendisini ‘şok’ eden bu ödülün dünyanın dört bir yanında baskı altında mesleklerini icra etmeyen çalışan gazeteciler için de önemli olduğunu düşünüyor.
Ressa, ödülünü kendisi gibi basın özgürlüğüne ve ilkelerine bağlı Rus gazeteci Dmitrij Muratov ile paylaşıyor.
Filipinli başarılı gazeteci Ressa, Reuters haber ajansına verdiği röportajda, ” Bu ödül gazetecilerin bozuk dünyamızı onarmadaki rolünün küresel olarak tanınmasıdır” dedi.
58 yaşındaki gazeteci, gazeteci olmanın hiçbir zaman bugünkü kadar zor olmadığını söyledi…
Rus Novaya Gazeta’nın Genel Yayın Yönetmeni Dimitri Muratov ile birlikte 2021 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Filipinli Rappler Genel Yayın Yönetmeni Maria Ressa, ödülü dünyanın her yerindeki gazeteciler için aldığını ve barış özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.
Filipinler lideri Rodrigo Duterte‘ye yönelik eleştirileriyle gündeme gelen ve hakkında sıkça yasal süreç yürütülen Ressa, “Bu ödül aslında dünyanın her yerindeki gazeteciler için” dedi ve ekledi: “Birçok cephede yardıma ihtiyacımız var. Bugün bir gazeteci olmak çok daha zor ve tehlikeli”.
Ödülün kendisini ve Filipinler’deki diğer gazetecileri siber ve fiziksel şiddetten koruyacak bir “kalkan” olmasını umduğunu söyleyen Ressa, “Bu ‘onlara karşı biz’ durumu gazeteciler tarafından yaratılmadı. Bunu toplumu bölen tarzda liderlik yapan iktidar sahipleri yaptı” dedi.
“Gücün kötüye kullanılması eğer korkumun tepkilerimi kontrol etmesine izin verseydim başarılı olurdu” diyen Resse, “Korkusuz olmak korkmamak anlamına gelmez. Bu sadece korkunu kontrol etmeyi bildiğin anlamına gelir” diye konuştu.
Ressa, yönetimin 10 Aralık’ta ödülünü almak üzere Norveç’e gitmesine izin vereceğini umduğunu söyledi.
Birçok rapora göre Filipinler, gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında bulunuyor.
Norveç Nobel Komitesi, ödülün Ressa ve Muratov’a “ifade özgürlüğünü korumadaki çabaları nedeniyle” verildiğini, “ifade özgürlüğünün demokrasi ve kalıcı barış için bir şart olduğunu” ifade etti.
/t24/