Newaya Jin’ın Temmuz Sayısı “Mücadelemizin soy damarları” manşetiyle çıktı.
Ölümsüzleşen Kürt Kadın Mücadelesi öncülerine dair anlatı yazılarının yer aldığı Newaya Jin’ın Temmuz sayısında 14 Temmuz, tecrit, 19 Temmuz Rojava Devrimi, sömürge politikaları, Türkiye’de 14 Mayıs seçim sonuçları, Batı Sahra ve Bolivya kadın mücadeleleri, tıp ve sanatına dair içeriklere yer verildi.
JIN JIYAN AZADÎ ÇİZGİSİNİN TEMSİLCİLERİ
Yakın dönemde ölümsüzleşen Kürt Kadın Hareketi öncülerinden Delal Nurhak, Bêrîvan Zîlan, Raperîn Amed, Gulçiya Gabar ve Leyla Sorxwîn’in mücadele esaslarını değerlendiren Ronahî Serhad, onları özgürlük tarihinin yapıcıları olarak tanımladı.
“Şehitlerimiz, Jin Jiyan Azadî çizgisinin temsilcileri, özgürlük andımızdırlar” diyen Ronahî Serhad, onların kadın devrimini başarmanın çağrısı olduğunu ifade etti.
23 Ocak 2023’de Botan’ın Besta bölgesinde yaşanan çatışmada şehit düşen Leyla Sorxwîn’e (Hamiyet Yalçınkaya) dair anlatı yazısını ise Ezda Dicle Amed ise kaleme aldı.
YAŞAMI UĞRUNDA ÖLECEK KADAR SEVENLER
14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri’ne atfen yazdığı makalede Hêja Zerya, onları ‘Demokratik Ortadoğu’nun mimarları’ olarak tanımladı.
Meşru savunma savaşının, 14 Temmuz direnişçilerinin eriyen bedenlerinden “yaşamı uğrunda ölecek kadar çok seviyoruz” cümlesinde anlam bulduğunu belirten Zerya, zindan politikası ile direnişin önünün alınmak istendiğine dikkat çekti.
Yazar, kültürel soykırım kıskacını parçalamanın yolunun 14 Temmuz direniş ruhunu anlamak, yaşamak ve mücadele çizgisine dönüştürmekten geçtiğini aktardı.
TECRİDE KARŞI POLİTİK MÜCADELE HATTI GENİŞLETİLMELİ
Temmuz Sayısı’nın temel gündemlerinden biri olan İmralı mutlak tecridine dair özel bir röportaja da yer verildi. Yeşil Sol Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal İmralı’da süren tecrit ve tecridin toplumsal etkileri, ihlal edilen hukuk normları, uluslararası mekanizmaların pozisyonu, ‘Umut hakkı’, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın dünyaya yayılan paradigması ve tecride karşı yapılması gerekenler konularında Newaya Jin’ın sorularını yanıtladı.
Haziran Sayısı’nda birinci bölümü yayınlanan Havin Güneşer’in “Dünyamızı Geri İstiyoruz—Diren, Geri Al ve Yeniden İnşa et—Otonom Eğitim Yap ve Örgütlen” Konferansı’na dair kaleme aldığı haber/analiz dosyasının ikinci ve son bölümü de içeriklerde yer buldu.
ROJAVA: MAYASI TUTMUŞ BİR DEVRİM
19 Temmuz Devrimi’nin yıl dönümü ve bölgedeki güncel duruma dair analizi Zozan Sima kaleme aldı. Yazar, Rojava Kurdistanı’nda ortaya çıkan ve Kuzey Doğu Suriye topraklarına yayılan toplumsal dönüşümü, 21. yüzyılın devrim modeli olarak tanımlamanın mümkün olduğunu ifade etti. “Rojava Devrimi direnerek var olmaya ve öğretmeye devam ediyor” tespitini yapan Zozan Sima, devrimin 12. yılı arifesinde Rojava’nın tüm köy ve kasabaları üzerinde aralıksız biçimde Türk devletinin SİHA’larının insan avı için uçmaya devam ettiği bilgisini paylaştı.
SÖMÜRGECİLİĞİN YENİ SALDIRI BİÇİMLERİ
Irak ordusu, Mayıs ayı içerisinde Şehîd Rûstem Cûdî Kampı’nın çevresini günlerce kuşatarak, tel örgülerle çevrelemek istedi. 7’den 70’e direnişe kesilen halkın korkusuz duruşu, saldırganlara geri adım attırdı. Bêrîtan Zagros yaşananları detaylarıyla aktardı. Başûrê Kurdistan’da yaşanan siyasi suikastleri de hatırlatan Zagros, saldırıların farklı bölgelerde ve boyutlarda devam etme ihtimaline dair öngörülerde bulundu.
KADIN HAREKETİNİN FAŞİZM KARŞISINDA DALGAKIRAN ETKİSİ
Türkiye’de gerçekleşen seçimin sonuçlarına dair içeriklere de yer veren gazete, konuyla ilgili Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz ile yapılan röportaj ile Yeşil-Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca’nın kaleme aldığı analize yer verdi. Sokakta yürütülen toplumsal mücadelenin asıl olduğunu ifade eden Saliha Aydeniz, önemli tespitler yaptı.
“Seçim sonuçları ne olursa olsun faşizmden kurtuluş, esas olarak örgütlü halk güçlerinin oynayacağı misyon tarafından belirlenecek” diyen Perihan Koca, erkek egemen ittifakın karşısında faşizmin kurumsallaşmasına geçit vermeyen bir kadın hareketi olduğunu belirtti.
BATI SAHRA’DAN BOLİVYA’YA
Yeni sayıda Kurdistan kadın gündemlerinin yanı sıra Ortadoğu ve dünya kadın hareketlerinin gündemleri ve mücadeleleri de okurun ilgisine sunuldu.
Sahra Ulusal Kadın Birliği Sekreteri Şabe Sênî, Mağrip sömürgeciliği ile ataerkilliğe karşı verdikleri mücadelenin detaylarını paylaştı.
Gazetenin yazarlarından Nazan Üstündağ’ın, Bolivyalı feminist, halk eğitimcisi, Feminismo Comunitario kurucusu Adriana Guzmán Arroyo ile yaptığı özel söyleşiye de geniş yer verildi. Arroyo, kendi toplumunun mücadele gerekçelerini sosyolojik gerçekliğiyle aktardı.
FOLKLOR RUHUMUZU ZİNDE TUTUYOR
Yeni sayıda dikkat çeken içeriklerden biri de, 22 yıl önce Sefkan Kültür Merkezi bünyesinde kurulan Koma Evîna Welat Bi Hev Re folklor grubuna dair tanıtım. Bu yılki Mihrican folklor yarışmasına ‘Govend rihê me zindî dike’ şiarıyla katılan ve büyük beğeni toplayan Koma Evîna Welat Bi Hev Re grubu üyeleri, gruba dair bilinmeyenleri Newaya Jin’a anlattı.
ŞÎFAJIN VE DOĞAL TIP
Jineolojî kategorisinde ise, gücünü ve perspektifini kadın devriminden alan ve Mart 2020’den bu yana Jinwar’da çalışmalarını sürdüren Şîfajin’ın tanıtımı yer buldu. Bilge kadının tarihin ilk şifacısı olduğunu belirten Ronahî Tekoşîn, piyasalaştırılan kapitalist sağlık politikasına karşı alternatif tıpın önemine dikkat çekiyor.
/ANF/