Pakistan’da İlk Kez Bir Kadın Yargıç, Yüce Mahkemeye Aday Gösterildi

Pakistan Yüksek Yargı Komisyonu, ülke tarihinde ilk kez bir kadın yargıcı Yüce Mahkemeye aday gösterdi. Ayesha Malik’in adaylığı, hukuk insanları ve kadın hakları savunucuları tarafından Pakistan’daki toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi açısından bir kırılma anı olarak nitelendiriliyor.

Pakistan Yüksek Yargı Komisyonu, Pakistan tarihinde ilk kez bir kadın yargıcı Yüce Mahkeme’ye aday gösterdi. Malik, tecavüzden kurtulan kadınların “bekaret testi”ne tabi tutulmasına karşı yürüttüğü hukuki mücadele ve kazanımıyla biliniyor.

Ayesha Malik’in Yüce Mahkeme’ye adaylığı, ülkedeki toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde önemli bir kırılma anı olarak karşılandı.

Pakistanlı kadın siyasetçi Maleeka Bokhari, söz konusu adaylığı “cam tavanın kırılması” olarak nitelendirdi. İktidardaki Tehreek-e-Insaf Partisi’nin (Pakistan Adalet Hareketi) genç bakanlarından olan Bokhari, kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Malik’in parlak bir avukat olarak Pakistan’ın ilk kadın yargıcı olmasının ülke için belirleyici bir an olacağının altını çizdi.

Malik’in adaylığı, karşı bir hareketi de beraberinde getirdi. Bir grup avukat Malik’in Yargıtay kürsüsüne katılması halinde greve gideceklerini duyurdu. Bir dizi avukat ve yargıç ise seçimin kıdem açısından kuralları ihlal ettiğini belirterek, aday gösterildiği mahkemede ilk üç üst düzey yargıç arasında olmadığını öne sürdü.

Dokuz üyeli komisyon geçtiğimiz yıl Malik’in atanmasını geri çevirmişti, ancak yeni aritmetikte bu kez hakimler heyetinin kararı 4 karşı oya 5 lehte oy oldu.

‘Bekaret testi’ karşıtı mücadelesiyle biliniyor

Malik, geçtiğimiz yıl tecavüzden kurtulan kadınların bekaret testine tabi tutulmasını yasaklayan kararı ile önemli bir mücadelenin sembolüne dönüşmüştü. Sadece Pencap eyaletinde geçerli olan kararında, ”Bu, sanığa ve cinsel şiddete odaklanmak yerine mağdura şüphe uyandırmak için kullanılan aşağılayıcı bir uygulamadır” ifadelerini kullanmıştı.

Dijital haklar avukatı ve insan hakları aktivisti Nighat Dad, Malik’in adalığına ilişkin açıklamasında, “Ayesha Malik’in atanması yargı sistemimiz için tarihi bir hamledir” diye konuştu.

Malik’in atanmasının sadece ülke tarihinde bir ilki teşkil etmesi açısından değil aynı zamanda diğer kadınlar için de sonsuz olanaklar yaratması anlamında önemine dikkat çeken Dad, “Cinsiyete dayalı şiddet suçlarının sistematik bir gerçeklik olduğu ülkede, Yargıtay’da daha fazla kadının yer alması adalet sistemi üzerinde domino etkisi yaratabilir“ dedi.

 

/Guardian/

Öne Çıkanlar