Kuzey ve Doğu Suriye’de 25 Kasım eylemlerine ilişkin “Her türlü şiddet ve işgale karşı jin jiyan azadi” şiarıyla başlatılan hamleye dikkat çeken Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Yöneticisi Jiyan Hisên, yapılacak tüm eylem ve etkinliklerde belirledikleri sloganla şiddete, işgale ve kadın mücadelesine dikkat çekmek istediklerini belirtti.
Rojava’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 13 Kasım’da binlerce Arap, Kürt ve Suryani kadın, ulusal kıyafetleriyle yürüdü. Qamişlo’da 12 Mart Şehitler Stadı’na ve Reqa’da ise Panorama Alanı’na yürüyen binlerce kadın, 25 Kasım’a ilişkin yapılacak eylemlerin programını duyurdu.
Kadınlar, 25 Kasım’da “Her türlü şiddet ve işgale karşı jin jiyan azadi” şiarıyla alanlara çıkacağını ve bu temelde eylem ve etkinliklerini düzenleyeceklerini duyurdu. Kadınlar yürüyüşte de eylemlerin sloganını mor ve turuncu pankartlara yazarak taşıdı.
Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Yöneticisi, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ile Ortak Eylemler Platformu üyesi Jiyan Hisên’e göre, hareketin sloganı ve renkleri rastgele seçilmedi. Kadınların mücadele süreci ve sistemin kadınlara yönelik soykırıma karşı renklerin tarihi önemleri var.
Hamlenin duyurulmasından ve sloganının açıklanmasından önce birçok toplantı düzenlediklerini belirten Jiyan Hisên, kadınların durumunun her yönüyle analiz edildiğini, sonunda tüm platform bileşenlerinin bu slogan üzerinde ortak eylem konusunda mutabakata vardığını belirtti.
Jiyan, adımın sloganının kavramlarını tek tek şöyle anlattı: “Kadınlar devrimle pek çok şeyi başardı ve büyük ilerlemeler kaydetti. Ama yine de kadınlara yönelik şiddet devam ediyor. Şiddet sadece fiziksel dayak değil, birçok biçim ve şekil vardır. Ekonomik şiddet, psikolojik şiddet, sözlü şiddet gibi birçok şiddet türü var. Kadına yönelik şiddetin her türlüsü bugüne kadar uygulanıyor. Toplumda ataerkil zihniyet hala hakimdir. Şiddete ve kadın mücadelesine dikkat edilmeli. Suriye’de Efrîn, Girê Spî, Serêkaniyê, Cerablus, Bab ve Ezaz gibi birçok yer işgalci Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilmiştir. Bu bölgelerde şiddetin, zulmün en ağır biçimleri yaşanmaktadır. Kadınlara yönelik hak ihlalleri yaşanıyor. İşgal şiddetin düzeyini artırıyor bu nedenle işgale ve sonuçlarına dikkat çekmek istedik.”
Jiyan Hisên, “Jin, Jiyan, Azadî” şiarın diğer kısmıyla ilgili ise şunları belirtti: “Bu slogan artık uluslararası bir slogan haline geldi. 19 Temmuz Devrimi’nde olduğu gibi Rojhilatê Kurdistan ve İran’da gündeme getirilen direnişte de ortaya çıktı. Jina Emini’nin geçen yılın Eylül ayında İran ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından bu slogan tüm dünya kadınlarının mücadele yöntemi haline geldi.”
Jiyan Hisên, hamlenin renklerine ilişkin ise turuncu renginin dünya çapında şiddetin simgesi, morun ise kadınların özel rengi olduğunu söyledi.
/ANHA/