Roza Metina: Kürtçe eskiye oranla daha az konuşuluyor

21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında yıllardır Kürt dili üzerinde var olan baskı ve asimilasyon politikalarını değerlendiren Kürt PEN üyesi Yazar Roza Metina “Anadil evde öğrenilir” diyerek ailelere çocuklarıyla Kürtçe konuşmaları çağrısında bulundu. Roza Metina, 21 Şubat kapsamında çeşitli etkinliklerin de yapılacağını aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1999 yılında 21 Şubat tarihini Dünya Anadil Günü ilan etti. İlk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadili Günü” kutlanmaya başlandı.  Dillerine uygulanan baskı ve yasaklamalara karşı yıllardır mücadele eden Kürt halkı için bu günün önemi ise büyük. 90’lardan bu yana okul, cezaevi, resmi kurumlar ve meclis gibi alanlarda yasaklanan ya da ‘bilinmeyen dil’ olarak kayıtlara geçen Kürtçe dili, bugün halen 40 milyon Kürdün anadili. Günümüzde halen baskılarla karşı karşıya kalan Kürtçenin eğitim dili olması için Kürt Dil Hareketi (HEZKURD) geçtiğimiz sene BM ve UNESCO’ya başvuruda bulundu.

“Aileler evlerinde Kürtçe konuşmalı”

Geniş lehçeleri ve geçmişten günümüze birden çok bölgede konuşulması nedeniyle zengin bir alt yapıya sahip olan Kürtçe dili şimdilerde asimilasyon politikalarına direniyor. Ülkede eğitim dilinin Türkçe olması nedeniyle okullarda Türkçe öğrenerek büyüyen Kürt çocuklar, eğitimlerini ana dillerinde alamıyor. Son süreçte yaşanan asimilasyon politikalarına karşı anne ve babalara çağrıda bulunan JinNews Kürtçe Haber Editörü ve Kürt PEN üyesi Yazar Roza Metina, çocukların Kürtçeyi ilk olarak evde öğrendiğini bu nedenle ailelerin evde daha çok Kürtçe konuşması gerektiğini söyledi.

“Yaşam anadil ile önem kazanır”

Özgürlüğün yegâne yolunun ana dilini korumak olduğunu belirten Roza Metina, ana diliyle konuşmayan bir insanın gerçek yaşamında da direnemeyeceğine dikkat çekti. İnsan yaşamının ana dille anlam kazandığını ifade eden Roza Metina, ana dilini edebiyatla pekiştirerek gelecek nesillere aktardığını söyledi. Kürtçenin üzerindeki baskılara rağmen bugün milyonlarca insan tarafından konuşulduğuna değinen Roza Metina, “Kürt halkı her alanda mücadele ettiği gibi toplumsal alanda da mücadele ediyor. Bu alanda dil, kültür, tarih ya da sanat yer alıyor” dedi.

“Verilen mücadele ile anadil korundu”

Anadilin korunmaması durumunda halkların kendi varlıklarını da koruyamayacağına dikkat çeken Roza Metina, sözlerine şöyle devam etti: “Şuan birçok noktada asimilasyon politikaları devrede. Bu asimilasyonun yaşandığı yerlerden biri de Kürt dili. Bugün Türkiye’de Kürtçe dili ne eğitim ne de resmi dil değil. Ama bütün zorluk ve baskılara rağmen Kürt dili hem dünyada hem de toplumda yerini koruyor. Bu da yıllardır devam eden mücadele sayesinde oldu. Bu mücadeleyi verenlerde en çok Kürt anneleri oldu. Dengbejliğin geçmişten bu yana nesilden nesle aktarılarak gelmesi Kürt anneleri sayesinde oldu. Bu nedenle bu direniş hem evlerde hem de alanlarda çok büyük oldu.”

“Kürtçe eskiye oranla daha az konuşuluyor”

Anadil korumasının ilk olarak ailede başlaması gerektiğini vurgulayan Roza Metina, ailelere çocuklarıyla evlerde Kürtçe konuşulması çağrısında bulundu. Anadilin konuşularak evlere sonra da sokaklara yayıldığını ifade eden Roza Metina, bugün en büyük sorunun Kürtçenin artık konuşulmaması olduğunu söyledi. Roza Metina, “Evlerde de eskiye oranla Kürtçe çok az konuşulmuyor. Erk sistem insanda iyi olan güzel olan ne varsa yavaş yavaş saldırır. Dil de yaşamda bir barınak olduğu için ona saldırıyorlar. Şuan mahkeme ve resmi kurumlarda Kürtçe yasak, yine mecliste de Kürtçe dili yasak. Devlet yetkilileri hakaret ederek Kürt diline saldırıyorlar. Bu saldırı aslında Kürt halkının kimliği ve varlığına yapılıyor. Kürt dili zengin bir dil ve Kürt dili eğitim dili olabilir. Alt yapısı güçlüdür” şeklinde konuştu.

21 Şubat kapsamında etkinlikler düzenlenecek

“Kürt dilinin statüsü kabul edildiğinde, Kürt halkının iradesi, kimliği de tanınır” diyen Roza Metina, konuşmasının devamında 21 Şubat için yapacakları programı aktardı. Roza Metina, “Bizler de dernek olarak 21 Şubat Anadil Günü için çalışmalar ve etkinlikler düzenleyeceğiz. En güzel olan şey ise burada anadile dair çalışmaların ortak yapılması. Bu çalışmalardan biri de alanlara çıkmak olacak. Rol ve model olup Kürtçe konuşarak halka örnek olunabilir. Anne, baba ve aileler çocuklarıyla Kürtçe konuşsun. Kürtçe bilmeyen, konuşmayan çocuk yaşamında da ilerleyemez. Çünkü dil her alanda yaşamı biçimlendiriyor. Konuştuğun dille yaşayıp düşünmeye başlıyorsun. Anadilini bilen insan daha özgüvenli ve iradeli oluyor. Düşüncesi ve fikri daha açık ve düzenli oluyor” ifadelerinde bulundu.

 

/Jinhaagency.com/

 

Öne Çıkanlar