Rusya’da kadınların öncü olduğu yeni bir hareket hız kazanıyor

Rusya’da son birkaç haftadır kadınların öncü olduğu yeni bir hareket hız kazanıyor. Çeşitli şehirlerde kadınlar, Rusya’yı korumak için süresiz olarak seferber edilmiş savaş birliklerine ihtiyaç duyulduğu yönündeki resmi söyleme meydan okuyarak kamusal alanda protestolar düzenlemeye çalışıyor.

Yeni ortaya çıkan hareket, Kremlin’in çeşitli yasalarla bastırmaya çalışsa da halkın savaştan duyduğu hoşnutsuzluğunun nadir bir tezahürü. Kadınlar ve hükümet yetkilileri arasında hassas bir ilişki söz konusu çünkü protestocular yasalara karşı gelmemeye, yetkililer de görev başındaki askerlerin yakınlarını hapse atmaktan kaçınmaya çalışıyor.

Yetkililer şu ana kadar gözaltı ya da tutuklama yerine gözdağı verme ve ikna etme yöntemlerini kullanmayı tercih etti. Örneğin bazı büyük şehirlerde miting yapma izinleri reddedildi. Bazıları, kolluk kuvvetlerinin kendilerini evlerinde ziyaret ederek çevrimiçi faaliyetleri hakkında bilgi aldıklarını ve izinsiz mitinglere katılmanın yasal sonuçları konusunda uyardıklarını söyledi.

Protesto ana iletişim kanallarından biri Rusça “Put Domoy” ya da “Eve Dönüş Yolu” olarak adlandırılan ve Eylül ayında kurulduğundan bu yana 14.650’den fazla üyesi bulunan bir Telegram grubu.

Grubun yöneticileri, askerlerin savaş bölgesinde bir yıl kaldıktan sonra evlerine gönderilmeleri için baskı yapan bir manifesto yayınladı. Manifestonun bir bölümünde “Askerler ve aileleri – haklarınız için birleşin ve mücadele edin” denildi.

Moskova’daki ve Sibirya’daki yetkililer, Covid-19 ile mücadele için oluşturulan toplantı kısıtlamasını gerekçe göstererek, son zamanlarda yapılan miting izni taleplerini reddetti. Moskova’da yaklaşık 20 gösterici 7 Kasım’da Komünist Parti’nin düzenlediği bir mitingde “Süresiz Seferberliğe Hayır” gibi sloganlar içeren afişler açtı. Polis onları uzaklaştırdı ancak gözaltına almadı.

“Kadınların paraya değil, kocalarına ve oğullarına ihtiyacı var”

Moskova’daki protestonun düzenlenmesine yardımcı olan Maria Andreeva, hükümetin karşılığına asker ailelerine daha fazla para ve sosyal yardım teklif ettiklerini söyledi. Andreeva,”Bize daha fazla ödeme yapmayı kabul ediyorlar, ama sadece sessiz kalırsak,” dedi. “Kadınların paraya değil, kocalarına ve oğullarına ihtiyacı var.”

Andreeva, ülke genelindeki protestolara katılanların artık tahammüllerinin kalmadığını söyledi. Bu yıl 410.000’den fazla erkeğin orduya katılmak üzere sözleşme imzaladığını açıklayan hükümet, ailelerin 2022 yılında askere alınanların terhis edilmesi yönündeki taleplerini de reddetti.

Protesto eden gruplar vatanseverlikle bağdaşmayan bir şey yapmadıklarını ve yasalara saygı göstermeye çalıştıklarını vurgulamaya özen gösteriyorlar. Sadece Kremlin’den askerlerin rotasyona tabi tutulmasını talep ettiklerini söylüyorlar.

 

/Kaynak: New York Times/ SES/

Öne Çıkanlar