Afganistan’da kadınlar, “kız çocuklarının şarkı söylemesi yasağını” protesto ediyor. Ülkenin dört bir yanından kadınlar, şarkı söylerken kaydettikleri videoları #IAmMySong etiketiyle sosyal medyada paylaşıyor. Hükümet ise geri adım attı.
Geçtiğimiz hafta medyaya sızan okul kurullarına ilişkin yazılan bir mektupta Kabil Eğitim Bakanlığı, etkinliklere yalnızca kadınlar katılmadığı sürece, 12 yaş ve üstü kızların artık halka açık etkinliklerde şarkı söyleyemeyeceğini bildirdi. Mektupta ayrıca kızların bir erkek müzik öğretmeni tarafından eğitilemeyeceği de belirtiliyordu.
Gerekçe olarak ise öğrencilerin çalışmaya odaklanmalarını sağlamak gösterildi. Birçok kişi hükümeti Taliban’a sempati duymakla ve cinsiyet ayrımcılığını teşvik etmekle suçladı.
Aralarında birçok önde gelen Afgan liderin de bulunduğu ülkenin dört bir yanından kadınlar, şarkı söylerken kendi videolarını kaydetti ve bunları #IAmMySong etiketini kullanarak sosyal medyada paylaştı.
Bakanlıktan geri adım
Bu hafta bakanlık, başkent Kabil’deki eğitim müdürü tarafından açıklanan yasağı araştırdığını söyleyerek kararın yanlış anlaşıldığını savundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün geçici eş direktörü Heather Barr ise kararı “Hükümette Taliban’ın dünya görüşünün doğal müttefikleri var” diye yorumladı.
1996’dan 2001’e kadar Afganistan’ın Taliban yönetimi sırasında, müzik ülke çapında yasaklandı ve kızların okula gitmesine izin verilmedi. Barr, Taliban’ın fırsatı olsa bunu tekrar yapmaktan çekinmeyeceğini belirterek, “Tam olarak aynı şekilde tekrar elde edebilselerdi, ederlerdi” diye ekledi.
#IAmMySong kampanyasını başlatan Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü’nün kurucusu Ahmad Sarmast, bakanlığı önceki emri resmi olarak kaldırmaya çağırdı.
Afganistan’da kadın hakları
- Birleşmiş Milletler Kadınlar Kalkınma Fonu’na (UNIFEM) göre Afgan kadınlarının yaklaşık yüzde 90’ı okuma yazma bilmiyor.
- Kız çocuklarının yalnızca yüzde 30′u eğitim alabiliyor. Eğitim alamayan kız çocuklarının oranı, güneydeki Urozgan ve Zabul bölgelerinde yüzde 90’a kadar çıkıyor.
- Her üç Afgan kadınından birisi, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalıyor.
- Evliliklerin yüzde 70-80’i çeşitli nedenlerle baskı altında ve çocuk yaşta gerçekleştiriliyor.
- Kız çocuklarının yüzde 57’si 16 yaşından önce evlendiriliyor. Birçok erkeğin, ergenlik öncesi yaşta birden fazla eşi var.
- Dul kalan kadınlar, ölen kocalarının akrabalarıyla evlendiriliyor.
- Kadınların mülkiyet ve miras hakkı anayasal koruma altında değil. Tecavüz, yasalarda açık bir şekilde suç olarak tarif edilmiyor.
Kaynak: Kadinesitlikadalet