Savaş, mültecilik ve kadın emeği çalıştayı düzenlenecek

Yıllardır tartıştıkları konuları pratiğe geçirmek için toplanan KESK Kadın Meclisi, savaş, mültecilik ve kadın emeği çalıştayı düzenleme kararı aldı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 40 kentte yaptıkları yaptığı ziyaretlerin ardından 2-3 Ekim’de Ankara’da Kadın Meclisi toplantısını gerçekleştirdi. 100’ün üzerinde kadının katıldığı toplantıda, önümüzdeki sürece dair bir dizi karar alındı. KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, ziyaretleri ve aldıkları kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AKP-MHP’nin kadın düşmanı politikalarının arttığı bir süreçte toplantılarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Gevher, “Tüm kentlerden bir araya gelerek, kadınların hayatın her alanında yaşadıkları birçok konuyu tartışmak bizim için oldukça önemliydi” dedi.

 ÇALIŞMA HAYATINDAKİ SIKINTILAR 

Pandemi koşullarının çalışma hayatında farklı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini belirten Gevher, “Bazılarımız evden çalıştık, evden çalışırken aynı zamanda çoklu iş tanımlamasıyla karşılaştık. Bu deneyimleri de paylaştığımız bir süreç oldu. Bazı iş kollarımızda çalışma yoğunluğu arttı” diye belirtti. 

 CİNSİYET EŞİTLİĞİ EĞİTİMLERİ

Kadına yönelik şiddetle birlikte gelişen toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine yönelik mekanizmaların oluşturulması için çalışmalar yürüteceklerini dile getiren Gevher, “İş yerlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin verilmesi konusunda tartışmalarımızı sürdüreceğiz. ‘Şiddete sıfır tolerans’ üzerinden bulunduğumuz iş yerlerinde sözleşmeler konusunda ısrarımız olacak” şeklinde konuştu. 

SIĞINMA PROBLEMİ 

Şiddete uğrayan kadınlar için sığınakların yetersiz olduğunu dikkat çeken Gevher, pandemiyle birlikte bu sorunun derinleştiğini sözlerine ekledi. Gevher, “Pandemi sürecinde evinden çıkmayan,  başvuru yerlerine gidemeyen birçok kadın, daha fazla şiddete maruz kaldığını ve daha çok saldırıya uğradığını dile getirdi. Kadınların sığınakların artırılması konusunda talepleri var. Biz de bu talebi dile getirmeye devam edeceğiz. Taleplerimizi iş kollarına da ileteceğiz” diye ifade etti.

İŞ BIRAKMA VE GREV

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü haftasında bulundukları her yerde eylem ve etkinlikler düzenleme kararının da alındığını aktaran Gevher, kampanya niteliğinde kadınların iş yerlerinden öneriler istediklerini, bu önerileri 5-6-7 Kasım’da KESK Kadın Meclisi’nde değerlendireceklerini söyledi. Uzun süredir kadın grevi tartışmalarının olduğunu ifade eden Koyun, “Yıllardır gündemimizde ama bu dönem daha fazla öne çıkararak 8 Mart’ı iş bırakma ve grev örgütleme şeklinde yapmayı planlıyoruz. Güvencesiz çalışan kadın arkadaşlara dair örgütlenme planımız var” diye kaydetti. 

 Gevher, son olarak şunları söyledi: “Aslında yıllardır tartıştığımız birçok konu var ve bu dönem pratik ayağını örgütlemek için ısrarımız olacak. Kreş üzerinden bir kampanya ayağı oluşturmayı düşünüyoruz. Onun dışında savaş, mültecilik ve kadın emeği konusunda çalıştaylar düzenlemek gibi bir düşüncemiz var, barışta ısrarımızı dile getirmeye de devam edeceğiz.”

/MA/

Öne Çıkanlar