Şehba’da ambargo böbrek hastalarının tedavilerini engelliyor

Şehba’daki böbrek hastaları, Şam hükümetinin ambargosu nedeniyle ilaç temin edemiyor ve tedavi olamiyor. Sağlık çalışanları, ambargo nedeniyle oluşan tehlikeler bir felakete dönüşmeden ambargonun kaldırılması gerektiğini belirtti. 

Şam hükümetinin ambargosu Şehba bölgesindeki diyaliz merkezi üzerinde olumsuz bir etki oluşturmakta. Şehba’da 13 böbrek hastası bulunuyor. 

Konuya ilişkin ANHA’ya konuşan diyaliz merkezi yöneticisi Hisên Mistefa, “Hastalarımız hafta 3-4 kez böbreklerini yıkıyor. Ancak Şam hükümetinin Şehba üzerindeki ambargosu nedeniyle hastalarımız haftada bir kez böbreklerini yıkayabiliyor. Ayrıca mazotun yetersiz olmasından dolayı hastalar merkeze ulaşmakta zorluk yaşıyor ve ilaç sıkıntısı da büyük bir sorun teşkil ediyor” dedi.

Hastaneye ait 2 araç olduğunu ancak mazot yetersizliğinden dolayı sadece bir aracın hizmet verdiği bilgisini paylaşan Mistefa, “Ambargo nedeniyle analiz merkezindeki ekipmanları çalıştıramıyoruz. Çünkü çalışmalarımızın hepsi elektrikle oluyor. Bu ambargonun devam etmesi halinde böbrek hastalarının durumu daha da kötüleşecek. Uzak yerlerden geliyorlar. Ayrıca hastalar bizim temin edemediğimiz ilaçları alıyorlar. Yurt dışından alınan ilaçlar da çok pahalı hale geliyor” diye belirtti.

Mistefa son olarak, “İnsan hakları örgütleri halkın acılarını hissetmeli ve bu ambargoyu kaldırmalılar” şeklinde konuştu.

İşgal altındaki Efrîn’den olan ve şimdi Til Rifet’te yaşayan böbrek hastası Tolîn Mihemed adlı yurttaş, “Bir buçuk yıldır böbreklerimi yıkıyorum ve durumum iyi değil. Her Perşembe günü iğne satın alıyorum. Bu çok zahmetlidir. Kan temin etmek için çok çaba sarf ediyorum. Ayrıca kan iğnelerini Halep’ten satın alıyorum ve çok pahalılar” dedi.

Tolîn Mihemed, “Çok fazla zorluk çekiyorum. Bu ambargo da durumumuzu tehlike koyuyor. Ancak bölge üzerindeki ambargonun kaldırılacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

/ANHA/

Öne Çıkanlar