Şengal’de yapılan ‘Jin, Jiyan, Azadi ile Kadın Devrimine Doğru’ konferansı sona erdi. Konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın paradigmasına sahip çıkmak gerektiği vurgulandı.
TAJÊ’nin Şengal’de düzenlediği ‘Jin, Jiyan, Azadi ile Kadın Devrimine Doğru’ konferansı sona erdi. Sabah saatlerinde başlayan konferansa 350 delege ile çok sayıda Êzidî ve Arap kadın katıldı.
2 oturum ve 6 başlıktan oluşan konferansta çok sayıda seminer verildi.
KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN JİNEOLOJİ ÇALIŞMALARINI DERİNLEŞTİRMELİYİZ
İlk oturumda söz alan Jineolojî Akademisi Üyesi Rojhilat Nasır, Önder Apo’nun kadın özgürlükçü paradigmasına yönelik çalışmalara değinerek eşbaşkanlık sistemine ve bu sistemle birlikte kadınların toplumsal her alana dahil olduklarını söyledi.
Jineolojî alanında Avrupa, Rojava, Doğu ve Güney Kurdistan ile tüm dünyada kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü belirten Rojhilat Nasır, bu çalışmaların Êzidî toplumu için yaşamsal önem taşıdığını ifade etti. Ayrıca Jineolojî biliminin Şengal’de geliştirilmesi için öncülük edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Jineolojî biliminin kölelik, baskı ve tahakküme karşı temel bir mücadele alanı olduğunu söyleyen Rojhilat Nasır, şunları belirtti: “Varlığımızdan söz edeceksek ataerkil ve ulus-devlet zihniyetinden kendimizi kurtarmalıyız. Kadın özgürlüğünün geliştirilmesi için Jineolojî alanındaki çalışmalarımızı derinleştirmeliyiz. Önder Apo, Jineolojî bilimini bizlere tüm sorunlarımıza çözüm bulabilmemiz adına bir görev alanı olarak sundu.”
‘JIN JIYAN AZADÎ FELSEFESİNİN SAHİBİ ÖNDER APO’DUR
TAJÊ Üyesi Lawa Şengali de ‘Şîroveya Jin, Jiyan, Azadî’ konulu bir seminer vererek konferansı Jina Mahsa Amini’ye armağan ettiğini söyledi. Lawa Şengali, “Bizler ‘Jin, Jiyan, Azadî’ mücadelesini çok daha erken verebilseydik toplumumuz 74 ferman yaşanmazdı. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesinin sahibi Önder Apo’dur” dedi.
Lawa Şengali, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletler ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesinden neden bu kadar korkuyor? Çünkü biliyorlar ki bu felsefe baskı, adaletsizlik ve esaret duvarlarını yıkar, mücadeleyi esas alır. Kadın mücadelesinin yarattığı bu güç, inanç ve ruhtan korkuyorlar.”
‘FERMANDA EN AĞIR BEDELİ ÊZIDÎ KADINLAR ÖDEDİ’
‘Rêxistinkirina jinên Êzidî’ konulu oturumda konuşan Suham Şengali, Şengalli kadınlara yönelik çalışmaların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Toplumda var olan direnişçi ve yurtsever kadın duruşunun Êzidi halkının kültür, dil ve inançlarının onurunun korunmasında büyük bir etkiye sahip olduğunu dile getiren Suham Şengali, “Êzidi kadınların fermandan önceki durumlarına bakalım. Irak Ordusu ve peşmerge kaçtı. Êzidi kadınlara kölelik dayatıldı. Êzidi kadınlar ferman yaşanmadan önce oldukça güçsüzdü. Fermanın en ağır bedelini Êzidi kadınlar ödedi” diye konuştu.
‘HALK ÖNDER APO’DAN İNANÇ MÜCADELE RUHU VE GÜÇ ALMAKTADIR’
İkinci oturumda Suriye Êzidi Birliği Üyesi Suad Hüso, ‘Jiyana Serokatî û Şoreşa Rojava’ konulu bir sunum yaptı. Irak Hükümeti tarafından Şengal’e gitmesi engellenen Suad Hüso, seminere Skype programı üzerinden online olarak katıldı. Kadınların Rojava Devrimi’ne katılım düzeyine dikkat çeken Suad Hüso, şunları belirtti: “Bizleri kadın özgürlük mücadelesi saflarına katan ve geleceğimizi inşa etmemize öncülük eden Önder Apo’dur. Büyük bir mücadele yürütülüyor. Son 6 yıl içinde büyük işler başardık. Rojava’da Êzidi Kadınlar Birliği olarak kadınların örgütlenmesi ve özsavunmasını geliştirmesi için önemli çalışmalar yapıyoruz.”
Demokratik Ulus paradigmasının inşa edilmesiyle özgürlük mücadelesinin de amacına ulaşacağını ifade eden Suad Hüso, bu temelde önemli çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çekti. Aynı çalışmaların Şengal’de de yürütülmesi gerektiğine değinen Suad Hüso, “Rojava’da kadınlar ‘Jin, Jiyan, Azadî’ felsefesiyle birlikte toplumsal alanda yürütülen çalışmalara öncülük etmektedir. Toplumun her kesiminden kadın bu çalışmalarda yer almaktadır. Düşman örgütlü olmamızdan korktuğu için kadınları hedef alıyor. Ancak amaçlarına ulaşamayacaklar. Rojava Devrimi Önder Apo’nun felsefesiyle başladı ve büyüyerek her yere yayılıyor. Önder Apo’nun ağır tecrit koşulları altında olmasının bir nedeni de halk ile Önder Apo’nun arasındaki bağın koparılmak istenmesidir. Çünkü düşman çok iyi biliyor ki halk, Önder Apo’dan inanç, mücadele ruhu ve güç almaktadır.”
‘ÖNDER APO İLE BULUŞUNCAYA KADAR ÖRGÜTLENECEĞİZ’
3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ çeteleri tarafından esir alınan YJŞ Komutanlığı Üyesi Hêza Şengali ‘Jin û Parastin’ konulu sunum yaptı. Şengal’de özsavunma güçlerinin Önder Apo’nun düşünceleriyle inşa edildiğine dikkat çeken Hêza Şengali, “Êzidi kadınların böyle bir konferans düzenlemesi oldukça anlamlı. 2014 yılında yaşanan fermana kadar toplumumuz yaşamını normal olarak sürdürüyordu. Ancak fermanın ardından DAİŞ çeteleri Êzidi kadınları köle pazarlarında sattı. Başta KDP olmak üzere birçok güç bize ihanet etti. YJŞ’nin kuruluşu Önder Apo’nun paradigmasıyla gerçekleşti. Kadınlar olarak kendi irademiz, inancımız ve umudumuzu dirilterek kendimizi savunma kararı aldık. DAİŞ çetelerinin esir aldığı kadınları geri getirmek için Rakka’ya giden Êzidi kadınlar DAİŞ’e karşı savaştı. Önder Apo, düşmandan intikam almak için özgücümüz etrafında örgütlenmemizi söyledi. Bizler Önder Apo’ya borçluyuz. Mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Özgür Şengal Dağlarında Önder Apo’yla buluşuncaya kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
‘Genç kadınlar Önder Apo’nun felsefesiyle örgütleniyor’
‘Rêxistinkirina jinên cîwan û asta têkoşîna rêxistinkirinê’ konulu sunumda konuşan Êzidi Genç Kadınlar Birliği Üyesi Sara Şengali, şunları söyledi: “Şehitlerin emeği ve ortaya koyduğu mücadele sayesinde genç kadın örgütlenmesi gelişti. Genç Kadınlar Birliği Şengal’de ilk defa kongre yapıyor. Bizler genç kadınlar olarak örgütlenerek kendimizi eğitebilir, saldırılara cevap olabiliriz. Êzidi kadınlar köleleştirilmiş, baskı altına alınmış ve her türlü şiddete maruz kalmıştı.”
Seminerlerin ardından katılımcılar da söz alarak görüşlerini paylaştı.
Konferansın kapanış konuşmasını yapan Şengal Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Reham Hasan, Önder Apo, tüm kadın şehitler ve katılımcıları tebrik etti. Konferansta Önder Apo’nun felsefesini özümseyerek bu doğrultuda çalışmak kararı alındı. Aynı zamanda Önder Apo’nun fiziksel özgürlüğü sağlanıncaya dek kadınların mücadele yürütmesi kararlaştırıldı.
Konferans sloganlarla son buldu.
/ANF/