Şilêr Gûran: İran rejiminin yasaları kadın mücadelesini etkilemez

 

“Jin jiyan azadî” felsefesinin İran halklarına ışık olduğunu dile getiren gazeteci Şilêr Gûran, rejimin “Örtü ve İffet Yasası”nda yaptığı değişikliklerin kadın mücadelesini etkileyemeyeceğini söyledi.

 

İran rejimi tarafından Kürt kadın Jîna Emînî’nin katledilmesinin ardından “Jin jîyan azadî” sloganıyla Rojhilat’ta başlayan ve dünyaya yayılan direniş, 9’uncu ayını geride bıraktı. Kadın öncülüğünde büyüyen direnişi kıramayan İran rejimi, yargı yoluyla yeni yaptırımları devreye koydu. İran rejiminin ‘Örtü ve İffet Yasası’nda yaptığı yeni değişiklikle, halka açık yerlerde başörtüsünü çıkaran her kadına ilk aşamada uyarı mesajı gönderilecek, örtü kurallarının ikinci kez ihlal edilmesi durumunda para cezası uygulanacak, ödeme yapılmaması durumunda bu ceza iki katına çıkarılarak banka hesabından kesilecek.

 

İranlı gazeteci Şilêr Gûran, kadın öncülüğünde süren direnişi ve İran rejiminin baskılarına dair değerlendirmelerde bulundu.

 

İRAN REJİMİNİN BASKI TAKTİKLERİ 

 

İran’ın İslam Cumhuriyeti’ne dönüşmesinden sonra kadınların yıllardır hedef olduğunu dile getiren Gûran, bu durumun ekonomik baskılarla da sürdürüldüğünü söyledi. Gûran, İran rejiminin kadınların çalışma hayatında yer almasını başörtüsü şartına bağladığını belirterek, rejimin kadınları toplumdan dışlama ve baskı altına alma taktikleri geliştirdiğini kaydetti.

 

‘KADINLAR ALANDAN AYRILMADI’ 

 

İranlı kadınların yıllardır aile ve rejim kıskacında var olmaya çalıştığını ifade eden Gûran, “İranlı kadınların kaybedecek hiçbir şeyleri yok, en temel haklarından yıllardır mahrum bırakıldılar. Son 40 yılda, özellikle Jîna Emînî’nin katledilmesinden sonraki aylarda gördüğümüz gibi, iktidar hiçbir zaman rakip istemedi ve kadınların iradesine saygı göstermedi. Birçok kadın öldürüldü, hapsedildi ve dövüldü ancak kadınlar alandan ayrılmadı. İktidar kadınları rakip olarak görüyor ve bu yüzden bu yasayı çıkarttı. Kadın mücadelesinde aksamalar olsa da kesinlikle yeni iffet ve başörtüsü yasasının kadın mücadelesinin gidişatına bir etkisi olmayacak” diye konuştu.

 

KADINLARIN TEMEL HEDEFİ EŞİTLİK 

 

İranlı kadınların temel hedefinin eşitlik olduğunu vurgulayan Gûran, “Bu ülkede ‘namus’ adı altında her gün bir kadınlar katlediliyor, kadına yönelik şiddet her yıl onlarca kadının hayatına mal oluyor. Kamusal alanları kullanmada bile erkeklerle eşit değiller. İran’ın ataerkil hükümetinin yasası bu konularda kadınlara yaşama fırsatı tanımıyor ve her zaman erkekleri destekler. İranlı kadınlar, bu dindar ve anti-feminist hükümetin gölgesinde asla eşitliğe ulaşamayacaklarının bilincindeler” diyerek, kadınların rejimin değişmesi için mücadele ettiğini söyledi.

 

JIN JIYAN AZADÎ FELSEFESİ 

 

Jîna Emînî’nin katledilmesinden sonra “Jin jiyan azadî” felsefesinin İran halklarına ışık olduğunu dile getiren Gûran, Bu slogan ve felsefe, geçmişten farklı olarak kadınları protestoların ön saflarına taşıdı. Jin jiyan azadî sloganı, toplumun özgürlüğünün kadının özgürlüğünden geçtiğini ifade ediyor. İran dışındaki kadınların İranlı kadınların eşitlik arzusunun sesi olmalarını istiyor. Çünkü bu kadınların sesleri yıllardır duyulmuyor” diye konuştu.

 

MA / Berivan Kutlu 

Öne Çıkanlar