Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi’nde kadınların ekmek yapmak için inşa ettiği tandırlar ilçe belediyesine atanan kayyım tarafından yıkımla karşı karşıya. Diğer yandan 2 milyon TL’lik bir bütçe ile ilçede “Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evleri” projesi kapsamında kimi mahallelerde tandır evi açan kayyımın kadınların kendi emeğiyle yaptığı tandırları yıkmasına kadınlar tepkili.
‘Bu projeleri kabul etmeyeceğiz’
Mahallelerinde yaptıkları tandırların yıkılmak istenmesine tepki gösteren Şirvan Kaymaz, “Belediye sözde kadınlara destek vermek için ‘Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evi” projesini başlatmıştı. Fakat her mahalleye yapılması gereken tandırları yıkmaya çalışıyorlar” dedi. Tandır evi projesinden faydalanamadıklarını dile getiren Şirvan, “Biz de vatandaş değil miyiz? Projelerden neden biz de faydalanamıyoruz? Bizim bildiğimiz belediyeler halka daha iyi hizmet vermek amacıyla var. Fakat şimdi imzalanan projeyle beraber halka iyi hizmet sağlamak yerine kendi çıkarları doğrultusunda projeler yapılıyor. Sadece bunu yapmakla sınırlı kalmıyorlar. Yanı başımızda olan arsayı özel okul yapmak için satmışlar. Satılan arsa için alınan paralar nereye gidecek ya da tam olarak ne yapılacağına dair hiçbir şey bilmiyoruz. Yapılan bütün bu projeleri kabul etmeyeceğiz” sözleriyle tepki gösterdi.
‘Yıkıma izin vermeyeceğiz’
Belediyenin kendi çıkarlarına göre hareket ettiğine dikkat çeken Yıldız Akyol ise şöyle konuştu: “Belediye kendi çıkarları için kullanacağı alanları halka fayda sağlamak için kullanmalı. Evimizin yanında Kızıltepe Caddesi yer alıyor. Cadde 24 saat boyunca işlek halde bu yüzden aktivitelerimizi gerçekleştireceğimiz alanlar çok kısıtlı. Aktivitelerimizi gerçekleştirebileceğimiz tek yer tandır evleri oluyordu. Şimdi de kayyım tandır evlerimizi yıkarak yerine yapacakları özel okulla alanlarımızı kısıtlamış olacak. Özel okullar zaten yeterince rahatsızlık vermiyormuş gibi bir de spor salonu da yapmaya çalışıyorlar. Bu şekilde bizi binalara tıkmaya çalışıyorlar. Belediye bu çalışmalarıyla resmen bize zulmediyor. Hepimiz bu durumdan şikayetçiyiz ve asla yıkımlara izin vermeyeceğiz.”
‘Kendi çıkarları için çalışıyorlar’
Kayyımın kadınlara dönük bir çalışmasını görmediklerini söyleyen Çiçek Boz da, “Kadın emeğinden bahseden belediye kendi emeklerimizle yaptığımız tandırları yıkmaya çalışıyor. Bu yıkımlar da kadının emeği için mi? Biz zaten yeterince ekonomik anlamda sıkıntı çekiyoruz. Şimdi de tandırlarımızı yıkarak bizi büyük bir masrafa koymaya çalışıyorlar. Belki dışarıdan küçük bir şey olarak görünebilir. Fakat o tandırlar bizi büyük masraftan kurtarıyordu. Şimdi de tandırlarımızı yıkarak bizi büyük bir masrafa koymaya çalışıyorlar. Şimdi de tandırları yıkılan kadınlar, ekonomik yoksulluktan dolayı kilometrelerce diğer mahallelere yürüyerek diğer tandırlarda ekmek yapmaya çalışıyor. Vatandaşın çıkarları için değil kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyorlar. Biz satılacak olan arsaların hiçbirinin satışını kabul etmeyeceğiz” sözlerini kullandı.
‘Her yeri betonlaştıracaklar’
İnşa edilen binalarla her yerin betonlarla çevrildiğini belirten Semra Tunç, “Elimizde kalan son toprak parçasını satarak her yeri betonlaştıracaklar. Biz bu arsalara kendi emeklerimizle yeşillendirmiştik. Belediyenin yapması gereken bütün çalışmaları hemen hemen biz yaptık. Bu sefer de yaptığımız çalışmalarımızda kendi reklamları yer almıyor diye hepsini gelip yıkıyorlar. Yıkım sırasında bütün mahalleli tepki göstermek için toplanırken onlar sadece dalga geçerek işlerini yapmaya devam ettiler. En kötüsü ise bunları vatandaşa fayda sağlamak için değil, kendileri için yaptılar. Çalışmalarıyla alanlarımızı kısıtlamaya çalışacaklarına halkın faydalanabileceği alanlar inşa etsinler” dedi.
‘Boş alanları doldurmaya çalışıyorlar’
Gurbet Yalın ise iki çocuğunun engelli olduğunu ve ilçede çocuklarını götürebileceği bir alanın olmadığını söyledi. Gurbet, “Çocuklarım vakit geçirsinler diye arada sırada boş olan alanlara getiriyordum. Şimdi de boş olan alanları doldurmaya çalışıyorlar. Çocukların vakit geçireceği tek park ise kilometrelerce uzaklıkta. En kötüsü de hala üst geçit yapılmayan caddenin diğer tarafında. Çocuklarım da engelli olduğu için gitmek çok zor oluyor. Belediyeler halkı zarara uğratacağına daha faydalı şeyler yapsın” ifadelerini kullandı.
‘Aktivite alanı kalmadı’
İlçede gençlerin aktivitelerini gerçekleştirebileceği bir alanın kalmadığına işaret eden Rojda Tunç ise tepkisini şu sözlerle özetledi: “Boş olan alanlarda kadınlar bir araya gelerek vakit geçiriyordu. Biz gençler olarak da dışarı çıktığımızda oturabileceğimiz tek alanlar bunlar oluyordu. Fakat belediyelerin yürütmüş olduğu çalışmalarla artık oturabileceğimiz bir alan dahi kalmamış durumda. Bu yüzden vakit geçirebileceğimiz tek alanımızı asla onlara vermeyeceğiz.”
‘Yıkım yerine inşa ediniz’
İlçe sakinlerinden Aysa Durgan da kayyıma yönelik tepkisini şöyle dile getirdi: “Belediyenin çözmesi gereken birçok sorun varken neden yıkım yapıyor anlamış değiliz. ‘Kadınlara destek vereceğiz’ adı altında resmen tandır propagandası yapıyorlar. Madem öyle neden bir mahallenin bir kısmında tandırlar yapılırken, diğerlerinde tandırlar yıkılıyor? Biz buradan Kaymakamlığa ve belediyeye sesleniyoruz. Madem diğer tarafta tandırlar yaptınız, burada da yıkma yerine inşa ediniz.”
/Medya Üren- Jin News/