“Uluslararası Kadın Sempozyumu”nda konuşan kadınlar, ülkelerinde yaşanan kadın hakları ihlallerine dikkati çekerek, birleşik kadın mücadelesi çağrısı yaptı.
Mart ayında Türkiye’de kadın teması ile dört şehirde ilk kez gerçekleştirilen Kadın Oyunları Festivali’nin 2021 final etkinliği olan ve iki gün sürecek “Uluslararası Kadın Sempozyumu”nun ilk günü gerçekleşti. İzmir Karabağlar Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte kadınlar, kendi özgün mücadelelerini anlattı.
Sempozyumun bugünkü oturumunda CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka konuştu. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini hatırlatan Nazlıaka, sözleşme uygulanmadığı için kadınların yaşamlarının tehlikede olduğunu ifade etti. Nazlıaka, faillerin mahkemede iyi hal indirimi aldığını belirterek, “Mahkemede indirim kostümünü alan iyi hal indirimi alıyor. Eşit bir ülkede yaşamadığımız için kadına yönelik şiddet de azalamadan devam ediyor. Kadının toplumun öznesi değil nesnesi olarak niteleyen zihniyet yüzünden kadına yönelik şiddet devam ediyor. İstanbul sözleşmesinden geri çekilenleri ilk seçimde sandığa gömeceğiz. Kadınların hayatın her alanında eşit olduğu eşit işe eşit ücret aldığı ve hayatın her alanında eşit temsilin olduğu günleri kucaklayacağız” dedi.
Ardından İYİ Parti Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu konuştu. Açılış konuşmalarının ardından CHP Ankara Milletvekili ve PM üyesi Gamze Taşcıer moderatörlüğünde konuşmalara geçildi.
TALİBAN’I ANLATTI
İpekyolu Derneği Başkanı Afganistanlı kadın aktivist Valvala Jalal da Taliban yönetiminin 20 yıl önce yönetimi ele geçirmesiyle birlikte ülkeden kaçarak Türkiye’ye geldiğini ve burada okuma şansı elde ettiğini dile getirdi. Taliban’ın tekrar yönetimi ele almasıyla birlikte verdikleri 20 yıllık mücadelenin tamamen karanlığa gömüldüğünü ifade eden Jalal, Afganistan’ın kolaylıkla bu karanlıktan çıkabileceğini düşünmediğini söyledi. Jalal, Taliban’ın 20 yıl önce gerçek yüzünü tüm dünyaya gösterdiğini belirterek, “Taliban her ne kadar kadınlara karşı onlara haklarını vermek istese de aslında biz Afgan kadınları başımıza neler geleceğini çok iyi tecrübe ettik ve biliyoruz. Şimdiki Taliban yönetiminin de asla değişeceğini düşünmüyorum Şu anda Taliban’ın ılımlı davranması dünyadaki liderle sağlamak istedikleri iyi ilişkilerden dolayıdır. Bu tamamen çıkarları içindir. Çıkarları bittiği gibi gerçek yüzünü gösterecektir. Bundan dolayı kadınlar din, dil ve ırk ayırt etmeden birbirlerine kucak açmalıdır. Kadının kadında başka dostu yoktur” diye konuştu.
‘BUGÜNLERE İKTİDAR GETİRDİ’
Ardından konuşan Hukukçu Nazan Moroğlu da 1923 yılından günümüze kadar kadınların eşitliğinin anayasadaki yansımalarını anlattı. Moroğlu, kadınların eşitlik konusunda ciddi adımlar attığına işaret ederek, kadın-erkek eşitliğine yönelik karşıt söylemlerin yoğun bir şekilde ortaya çıktığını aktardı. Moroğlu, “Şimdi gerçekten demokrasi mücadelesi vermemiz gerekiyor. Bugün yaşadığımız her sorun iktidar partisinin oylarıyla meclisten geçmiştir. Kadın-erkek eşitliği demokrasinin temel taşı ve kalkınmanın en itici gücüdür. Kadınlar kalkınacak ülke kalkınacak” ifadelerinde bulundu.
‘KADINLARDAN KORKUYORLAR’
Zoom üzerinden sempozyuma katılan İranlı kadın aktivist Masih Alinejad da İran, Afganistan ve gerici yönetimlerin ilk olarak kadınları hedef aldığını kaydetti. Alinejad, şunları söyledi: “Taliban ve IŞİD’e baktığımızda kadınlara ilk olarak zorunlu kapanmayı gösteriyor. Dolayısıyla biz bir kıyafet için savaş vermiyoruz biz yaşamlarımıza müdahale ettikleri için mücadele ediyoruz. Zorunlu çarşaf Berlin duvarı gibidir. Bu duvarı yıktığınız zaman zan her şey daha kolay geliyor. İran’da rejimin silahları var bizim de kadınlar olarak kameralarımız var. Kadınlar İran’da ahlak polislerinin şiddetini gün yüzüne çıkarıyor. ‘Benim kameram, benim silahım’ hastaginden sonra ahlak polisleri artık kadınlara şiddet uygulayamıyor. Bu da sosyal medyanın gücüdür. Kadınlar, bu videoları çekmek için hayatlarını riske atıyor. Tüm kadınların bu hastage bakmasını istiyorum. Kadınlar, haklarını almak için mücadele etmeye devam ediyor. Kadınların mücadelesinden korkuyorlar. Diktatörler yan yana geliyor, biz kadınlar da yan yana gelmeliyiz.”
Etkinlik Feryal Öney’in “Kadın Ağzı Şarkılar” adlı konseri ile son bulacak.
/MA/