Rojava Devriminin 11’inci yıldönümü dolayısıyla Avusturya’nın başkenti Viyana’da Demokratik Kürt Toplumu Merkezi (FEYKOM) önünde iki günlük bir sokak festivali gerçekleşti.
29 ve 30 Temmuz günlerinde gerçekleşen festivalde Rojava devrimi ve bir bütün olarak Kurdistan özgürlük mücadelesine ilişkin tartışmalar yürütüldü ve paneller organize edildi.
Festivalde yapılan konuşmalarda 11 yıl önce gerçekleşen Rojava Devriminin önemine vurgu yapılırken, bu devrimin Ortadoğu’da yaşayan halkların, barış ve demokratik bir yaşamı örmesine öncülük ettiği kaydedildi.
Festival etkinlikleri ilk gün saat 14.00’te başladı ve 22.00’ye kadar devam etti.
Bu festivalin Lozan anlaşmasının 100. yılına denk gelmesi nedeniyle Lozan’dan Rojava’ya konulu bir panel de gerçekleşti.
Panelde Lozan antlaşmasının Kürdistan’ın dört parçaya bölünmesi, Antlaşmanın Kürt soykırımı üzerindeki etkileri ve Kürdistan’ın uluslararası sömürge statüsü tartışıldı
Rojava devrim sürecinde yaşananlar ve enternasyonal şehitleri anlatan fotoğraf servisi açılırken, canlı müzik eşliğinde halaylar çekildi ve geleneksel yemekler sunuldu.
FEYKOM öncülüğünde gerçekleşen Festivale Defend Kurdistan, RiseUpForRojava, Asyl Not, YXK, System Change not clima change, Jugendrat, Encommun, Young Struggle gibi birçok kurum ve kuruluş destek verdiler, kendi stantlarını açtı.
Festivale her kesimden çok yoğun ilgi vardı. Enternasyonal devrimci dostlardan, Türkiyeli devrimci dostlara, etkinliğin yapıldığı semtteki Avusturyalı halkın katılımına kadar, yoğun bir destek dikkat çekti.
Kolombiyalı sanatçılar Fernando López ve Maren Rahmann da festivalde konser verdi.
Festival kapsamında ilgi çeken bir etkinlik ise Rojava devriminde şehit düşen enternasyonalistler çiçeklerle anıldı. Saksıların üzerine şehitlerin resimleri çizildi ve her saksıya bir şehidin ismi yazıldı. Bu çiçekler dernek binasındaki şehitler köşesine konuldu.
Festival etkinlikleri kapsamında ayrıca FEYKOM, Defend Kurdistandan, Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) ve KPÖden aktivistler demokratik konfederalizm hakanda seminer verdi.
İkinci gün KPÖ’den Max Zirngast isimli aktivist Türkiye’de insan hakları ihlalleri ve Kürt mücadelesinin anlatıldığı bir seminer verdi.
İkinci gün ayrıca dengbêjlerin klamları, devrimci marşlar eşliğinde govend tutuldu ve halaylar çekildi.
Festivalde Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırıları kınandı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinde bulundu. Festival şehitleri anan sloganlar eşliğinde sona erdi.
/ANHA/